Επτά μύθοι και αλήθειες για το χανγκόβερ

Αν τα ήπιαμε λίγο παραπάνω το βράδυ, ας μην υποφέρουμε τις πρώτες μέρες του χρόνου.
skynesher via Getty Images

Αν περνάμε τις πρώτες μέρες του χρόνου με χανγκόβερ ίσως ψάχνουμε μια μέθοδο για να απαλύνουμε τη δυστυχία μας. Υπάρχουν σίγουρα πολλές θεραπείες για το χανγκόβερ, μερικές από τις οποίες μάλιστα χρονολογούνται αιώνες πριν.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η κατανάλωση λάχανου θα μπορούσε να θεραπεύσει το χανγκόβερ και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ένα γεύμα με τηγανητά καναρίνια ήταν το κόλπο», δηλώνει ο δρ Τζον Μπρικ, πρώην επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Μελετών Αλκοόλ, στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϋ, ο οποίος έγραψε το «Εγχειρίδιο του γιατρού Hangover».

«Σήμερα, ορισμένοι Γερμανοί πιστεύουν ότι ένα πλούσιο πρωινό με κόκκινο κρέας και μπανάνες θεραπεύει το χανγκόβερ. Κάποιοι Γάλλοι πιστεύουν ότι κάνει καλό να πίνουμε δυνατό καφέ με αλάτι ή κάποιο κινέζικο τσάι από σπανάκι», λέει. «Ορισμένες από τις πιο ασυνήθιστες θεραπείες για το χανγκόβερ χρησιμοποιούνται από μερικούς ανθρώπους στο Πουέρτο Ρίκο, οι οποίοι τρίβουν μισό λεμόνι κάτω από τον ώμο του χεριού με το οποίο πίνουν».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, στην πραγματικότητα, η μόνη θεραπεία για το χανγκόβερ είναι ο χρόνος. «Ένα άτομο πρέπει να περιμένει να ολοκληρώσει το σώμα το να καθαρίσει τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ, να επανυδατωθεί, να θεραπεύσει τον ερεθισμένο ιστό και να επαναφέρει το ανοσοποιητικό και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στο φυσιολογικό», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Αυτή η διαδικασία ανάκτησης μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Πιθανώς πολλές κοινές «θεραπείες» μπορεί ακόμη και να κάνουν το χανγκόβερ μας χειρότερο.

Μύθοι κι αλήθειες για το χανγκόβερ

Μύθος: Το να πιούμε λίγο ακόμη βοηθά

Το να πιούμε άλλο ένα ποτό είναι μια σχετικά γνωστή θεραπεία για το χανγκόβερ; Όχι πραγματικά, λένε οι ειδικοί. Ο λόγος που ορισμένοι πιστεύουν ότι λειτουργεί είναι επειδή μόλις περάσουν οι ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ, ο εγκέφαλος σε χανγκόβερ υπερδιεγείρεται. (Για αυτό ίσως ξυπνάμε στη μέση της νύχτας όταν το σώμα μας έχει μεταβολίσει το αλκοόλ.)

«Αν παρατηρήσουμε τον εγκέφαλο κάποιου με χανγκόβερ, παρόλο που το άτομο μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, ο εγκέφαλός του είναι πραγματικά σε υπερδιέγερση», λέει ο δρ Ρόμπερτ Σουίφτ, καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Μπράουν. Η κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ ομαλοποιεί ξανά τον εγκέφαλο, «επειδή προσθέτετε ένα ηρεμιστικό στον σε υπερδιέγερση εγκέφαλό μας», είπε ο Σουίφτ. «Νιώθουμε καλύτερα μέχρι να αποβληθεί το αλκοόλ και ο κύκλος να επαναληφθεί».

Αλήθεια: Η καφεΐνη βοηθάει

Ως προς το αν η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση, η απάντηση είναι ναι, ανάλογα με τα συμπτώματα, λέει ο Μπρικ.

Ο καφές μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου, το οποίο έχει ήδη φλεγμονή από το αλκοόλ, αναφέρει. «Αν έχουμε χανγκόβερ, ας πιούμε ένα τέταρτο του φλιτζάνι καφέ», προτείνει. «Ας δούμε αν αισθανόμαστε καλύτερα — χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να αρχίσει να έχει κάποια αισθητή επίδραση η καφεΐνη. «Αν ο καφές δεν μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, ας μην πίνουμε άλλο. Προφανώς, αυτό δεν είναι η θεραπεία που χρειαζόμαστε».

Μύθος: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών βοηθά

Το λιπαρό πρωινό τις πρώτες ώρες μετά από μια νύχτα με ποτό - είναι μέρος του προβλήματος λέει ο Σουίφτ: «Τα λιπαρά τρόφιμα είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, επομένως είναι μάλλον καλό να τα αποφεύγουμε».

Αλήθεια: Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν

Το αλκοόλ αφυδατώνει, επομένως ο πονοκέφαλος και άλλα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται εν μέρει σε συστολή αιμοφόρων αγγείων και απώλεια ηλεκτρολυτών, βασικών μετάλλων όπως νάτριο, ασβέστιο και κάλιο που χρειάζεται το σώμα μας. Εάν κάναμε εμετό, έχουμε χάσει ακόμη περισσότερους ηλεκτρολύτες και όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, σύγχυση, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, πεπτικά προβλήματα και πολλά άλλα. Η αντικατάσταση των χαμένων υγρών με νερό ή ένα είδος αθλητικού ποτού με επιπλέον ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάρρωσης από το χαγκόβερ, λέει ο Σουίφτ.

Μύθος: Η λήψη ακεταμινοφαίνης πριν τον ύπνο μπορεί να αποτρέψει το hangover

Η λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά εάν παίρνουμε πάρα πολλά ενώ είμαστε σε κατάσταση μέθης, λένε οι ειδικοί. Η λήψη μιας ακεταμινοφαίνης, όπως το Tylenol, μπορεί να βλάψει περαιτέρω το υπερφορολογημένο συκώτι μας, ενώ η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου μας.


Αλήθεια: Να πίνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ διαχειρίζεται το συκώτι, μια μικρή ποσότητα αφήνει το σώμα αμετάβλητο μέσω του ιδρώτα, των ούρων και της αναπνοής. Ας σηκωθούμε, ας κάνουμε ελαφριές διατάσεις και περπάτημα και ας πιούμε άφθονο νερό για να ενθαρρύνουμε την ούρηση, λέει ο Μπρικ. «Πριν πάμε για ύπνο και όταν ξυπνήσουμε, ας πιούμε όσο νερό μπορούμε», λέει. Μπορούμε επίσης να πάρουμε μια πολυβιταμίνη «πριν κάνουμε ντους το πρωί (για να) αναπληρώσουμε τις χαμένες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά».


Μύθος: Τα χάπια για το χανγκόβερ μπορούν να βοηθήσουν

Τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα με τις λεγόμενες θεραπείες για το χαγκόβερ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι λειτουργούν. Το 2020, οι ερευνητές δημοσίευσαν τη δοκιμή συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικά εκχυλίσματα και αντιοξειδωτικά και δεν βρήκαν πραγματική βελτίωση στα συμπτώματα του χανγκόβερ. Ακόμα κι αν μια λύση λειτουργεί, πιθανότατα δεν θα διορθώσει όλα τα συμπτώματά μας, λένε οι ειδικοί. «Οι επιπτώσεις του αλκοόλ και των αλκοολούχων ποτών είναι τόσο περίπλοκες», λέει ο Σουίφτ, «που οποιαδήποτε λύση μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ή δύο από τα συμπτώματα, αλλά δεν θα τα αντιμετωπίσει όλα». Θα χρειαστεί χρόνος για να απελευθερώσει το σώμα μας όλες τις τοξίνες που προκαλούν τη δυστυχία μας, λένε οι ειδικοί. Και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το χανγκόβερ είναι η αποχή.

Με πληροφορίες από cnn.com