ΗΠΑ και Ρωσία προειδοποιούν Τουρκία κατά χερσαίας επέμβασης με στόχο Κούρδους στη Βόρεια Συρία

Το κοινό επιχείρημα που εξηγεί και την (σπάνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία) κοινή στάση Ουάσιγκτον-Μόσχας κατά της Άγκυρας. Ανάλογη τοποθέτηση και από την Γαλλία.
dia images via Getty Images

Σε μία σπάνια επίδειξη ταύτιση των θέσεων τους για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία προειδοποιούν την Τουρκία κατά μιας ενδεχόμενης νέας ευρείας χερσαίας εισβολής κατά των Κούρδων της Βόρειας Συρίας.

Η Τουρκία ήδη εδώ και περίπου δύο εβδομάδες πλήττει στόχους στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης ”Γαμψό Ξφος” που η Άγκυρα υποστηρίζει πως ήρθε ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη για την οποία κατηγορεί τους Κούρδους. Ο δε τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του στρατού του στη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν εξέφρασε στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τη «σθεναρή αντίθεσή του» σε αυτό το ενδεχόμενο εκφράζοντας μάλιστα την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία», ιδίως «τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές» της Τουρκίας, «κάποιες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε να προτιμηθεί η «αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στο ενδεχόμενο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.

Στον ίδιο ”σκοπό” και η Μόσχα αλλά και με σπόντες για ΗΠΑ

Με διαφορά ολίγων ωρών, η ρωσική διπλωματία επανέλαβε επίσης την θέση της μια νέα τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο έδαφος της Συρίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων την Άγκυρα και τη Δαμασκό.

Όπως συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης» ενώ εκτίμησε ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Έκρινε επίσης ότι στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη» ανταποκρίνεται «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».

Η κυρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι με σκοπό «να αποτραπεί» η κλιμάκωση είναι σε εξέλιξη «επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών της ‘διαδικασίας της Αστάνας’», κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (22η-23η Νοεμβρίου).

Στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν, θύμισε η εκπρόσωπος, ότι «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής».

Καταβάλλονται προσπάθειες, συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους».

«Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», επιχειρηματολογώντας ότι «οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».

«Το έχουμε πει επανειλημμένα. Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

″Έντονη ανησυχία” και στην Γαλλία

Και το Παρίσι με τη σειρά του εξέφρασε εξέφρασε στην Άγκυρα την «έντονη ανησυχία» του για τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία αλλά και στο Ιράκ με στόχο και πάλι του Κούρδους, που «απειλούν τις προόδους» στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας.

Τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους)», τόνισε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η Γαλλία είναι μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Ο κ. Λεκορνού τόνισε ότι νέα ευρείας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση θα «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού που επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία» και συνέβαλε να αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που κατείχε.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή