ΔΙΕΘΝΕΣ
16/08/2020 19:36 EEST | Updated 16/08/2020 19:42 EEST

ΗΠΑ: Σπάνιος ανεμοστρόβιλος φωτιάς σάρωσε την Καλιφόρνια

Πότε και πώς σχηματίζεται το επικίνδυνο φαινόμενο.

Twitter

Το 2020 τα έχουμε δει (σχεδόν) όλα, επομένως ο ανεμοστρόβιλος φωτιάς - ένα σπανιότατο φαινόμενο - που σάρωσε περιοχές της Καλιφόρνια, ίσως δεν θα πρέπει να μας κάνει και τόσο εντύπωση.

Ο πυροστρόβιλος (firenado), όπως τον ονομάζουν ορισμένοι μετεωρολόγοι, εντοπίστηκε το Σάββατο κοντά σε πυρκαγιά.

Το Γραφείο Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση ανεμοστρόβιλου για ένα πύρινο νέφος που σχηματίστηκε από την πυρκαγιά στην περιοχή Loyalton, λέγοντας ότι «ήταν ικανό να παράγει ανέμους με φωτιά άνω των 60χ χμλ/ώρα», δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNN.

Ενας πυροστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από έντονη αυξανόμενη θερμότητα, συνήθως από φωτιά ή ηφαίστειο. Οι ανεμοστρόβιλοι φωτιάς δημιουργούνται όταν η αυξανόμενη θερμότητα από μια πυρκαγιά ρουφάει τον καπνό, τη φωτιά και τη σκόνη, δημιουργώντας μια περιστρεφόμενη δίνη πάνω από τις φλόγες.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι γιγαντιαίο και θανατηφόρο. Το 2018, ένας τέτοιος πυροστρόβιλος στοίχισε τη ζωή κάποιο ενός πυροσβέστη και ενός οδηγού μπουλντόζας που έδιναν μάχη για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στο Carr Fire.

Οταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέτασε το συμβάν, διαπίστωσε ότι ήταν ισοδύναμο με έναν ανεμοστρόβιλο με ανέμους άνω των 143 χλμ/ώρα.

Αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια, το Ορεγκον και το Κολοράντο έχουν ριχτεί στη μάχη με μια σειρά από πυρκαγιές που έκαψαν συλλογικά περισσότερα από 100.000 στρέμματα - και τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με την έντονη ζέστη να επεκτείνεται σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Στο Loyalton η φωτιά έχει κάψει 20.000 στρέμματα και περιορίστηκε μόνο κατά 5% την Κυριακή.

(με πληροφορίες από CNN)