Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα

Από τη διατροφή στην Άμυνα. Σημαντικές επιτυχίες στο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ.
Buena Vista Images via Getty Images

Στις 14 Μαρτίου 2023, διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο – Εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς», ο 1oς Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Καινοτομίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την αιγίδα του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης και με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 15 ερευνητικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες που καλύπτουν ένα εύρος ερευνητικών πεδίων σε συνάφεια με τους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Αττικής, όπως αγροδιατροφή, υγεία, φαρμακευτικά προϊόντα, περιβαλλοντική τεχνολογία, λιμενικές κατασκευές και άλλα.

Την πρώτη θέση μεταξύ των διαγωνιζομένων κατέλαβε ο τεχνοβλαστός Track4Value και η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Θωμαΐδη και των Μεταδιδακτορικών Ερευνητριών του Εργαστηρίου, Σοφία Δρακοπούλου και Αναστασία Κρητικού κατακτώντας το πρώτο βραβείο.

.
.
.

Η νικήτρια ομάδα Track4Value φέρνει στο προσκήνιο την ασφαλή και ψηφιακή ιχνηλάτηση (tracking) τροφίμων και πρώτων υλών με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος. Η επιχειρηματική ιδέα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συνολικής ανάδειξης του αγροδιατροφικού κλάδου καθώς και στην στήριξη των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία (όπως φέτα, ελαιόλαδο, και άλλα προϊόντα ΠΟΠ), αναδεικνύοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους και τον ίδιο τον παραγωγό.

Η προσπάθεια αυτή, που εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή πολιτική “Farm-to-Fork” και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, έρχεται να ενισχύσει τις δράσεις για ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο.

Τη δεύτερη θέση έλαβε η ερευνητική ομάδα του κυρίου Αριστείδη Ηλιόπουλου, καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας και της Καλλιόπης Γκούσκου, Επίκουρης Καθηγήτριας Βιολογίας-Γενετικής για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής πλατφόρμας Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής και Διατροφής Ακριβείας με τον τίτλο GENOSOPHY.

H καινοτομία τους αφορά στην ανάπτυξη ενός προηγμένου λογισμικού μηχανικής μάθησης και ενός γενετικού τεστ που συνδυάζονται για τη διαμόρφωση εξατομικευμένων πλάνων διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Η τεχνολογία GENOSOPHY έχει αξιολογηθεί σε μελέτες στο ΕΚΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με συμβατικές διατροφικές παρεμβάσεις, αναφορικά με τη βελτίωση δεικτών υγείας σε ασθενείς με διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.

Η καινοτομία των κ. Γκούσκου και κ. Ηλιόπουλου αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη δημόσια υγεία για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, και στην προαγωγή μοντέλων υγείας και ευεξίας που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας.

Θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της εταιρείας-τεχνοβλαστού GENOSOPHY που έχει εγκριθεί από το ΕΚΠΑ.

.
.
.

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η ερευνητική ομάδα του κυρίου Κοσμά Τσακμακίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, η οποία και αφορά την ευρυζωνική, τρισδιάστατη, πραγματική «αορατότητα» μεγάλων αντικειμένων - πολύ μεγαλύτερων δηλαδή από το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας.

Μία τέτοια λειτουργικότητα, η οποία καθιστά ένα αντικείμενο αόρατο, π.χ. στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ενός ραντάρ, δεν έχει επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα – ούτε θεωρητικά ούτε πειραματικά – αποτελεί δε έναν μέχρι σήμερα άπιαστο στόχο στον τομέα των τεχνολογιών stealth – οι οποίες συνήθως καθιστούν ένα αντικείμενο «μαύρο» (δηλ. να μην αντανακλά), αλλά όχι πραγματικά αόρατο.

Οι ευρυζωνικοί μανδύες αορατότητας που η ομάδα του καθ. Τσακμακίδη δημιουργεί έχουν προφανείς αμυντικές εφαρμογές καθότι μειώνουν το «αποτύπωμα» ενός μεγάλου αντικειμένου σε αυτό ενός σημείου – το οποίο ποτέ δεν αντανακλά.

Άλλες εν δυνάμει εφαρμογές αφορούν την μικρο-ηλεκτρονική, όπου παρόμοιοι μανδύες μπορούν π.χ. να καλύψουν ένα ευαίσθητο τμήμα ενός Η/Υ καθιστώντας το «αόρατο» σε θερμικά κύματα ώστε αυτό να μην υπερθερμαίνεται.

Δημοφιλή