Υπέρ της κατασκευής του αγωγού EastMed ο Νετανιάχου

Υπέρ της κατασκευής του αγωγού EastMed ο Νετανιάχου
Eurokinissi

Το Ισραήλ «επεκτείνεται» προς τα Βαλκάνια μέσω του αγωγού Eastmed, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες στη Βάρνα, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης. Πρόκειται για μία στρατηγικής σημασίας επιλογή των βαλκανικών χωρών που εκτός των άλλων δημιουργεί στρατηγικό μπλόκο στις προς δυσμάς τουρκικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο της τετραμερούς Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις προοπτικές διασύνδεσης του Eastmed με τα Βαλκάνια και την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου. Ακόμη έγινε συζήτηση για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως ένα βαλκανικό κέντρο καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ.
Στην τετραμερή σύνοδο της Βάρνας σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται ότι μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε:

-η σύσταση κοινής ελληνοβουλγαρικής εταιρείας η οποία θα υλοποιήσει το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκη - Καβαλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς - Ρούσε.

-η ολοκλήρωση αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Σόφια
-η υπογραφή μνημονίου της Ελλάδας και της Σερβίας με την ΠΓΔΜ ύστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για σιδηροδρομική διασύνδεση

Αυτά θα είναι μέρος ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες τις βαλκανικές χώρες και θα καταλήγουν στα λιμάνια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να πρότεινε, και να έγινε αποδεκτό από όλους τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών,, η τετραμερής σύνοδος να μην περιοριστεί στις διακρατικές σχέσεις, αλλά να αρχίσει να καλλιεργεί και τις επαφές «από τα κάτω προς τα πάνω» (π.χ. ανάμεσα σε φορείς, πανεπιστήμια, κλπ).
Μάλιστα ήδη ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την ίδρυση ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος θα συντονίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Δημοφιλή