Επιθέσεις δελφινιού σε λουόμενους σε παραλίες της Ιαπωνίας

Ένα και μόνο δελφίνι θεωρείται πως έχει τραυματίσει τουλάχιστον έξι άτομα.
David Dollar / 500px via Getty Images

Προειδοποίηση προς λουόμενους σε παραλίες της Ιαπωνίας να μένουν μακριά από δελφίνια απηύθυναν οι αρχές μετά από μια σειρά επιθέσεων – με ένα δελφίνι να θεωρείται πως έχει τραυματίσει τουλάχιστον έξι άτομα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το κητοειδές έχει δαγκώσει κολυμβητές σε τρεις παραλίες στην επαρχία Φουκούι στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας από τα τέλη του Ιουλίου. Τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα εντός 10 μέτρων από τις ακτές, σύμφωνα με τη Mainichi Shimbun- ένδειξη πως τα δελφίνια στην περιοχή έχουν συνηθίσει τις συναντήσεις με ανθρώπους στα ρηχά.

Η εφημερίδα έγραψε πως αξιωματούχοι είχαν εγκαταστήσει μια υποβρύχια συσκευή που εκπέμπει υπερηχητικά κύματα σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης των δελφινιών, μα άλλες δύο επιθέσεις έλαβαν χώρα μετά την εγκατάστασή της. Στο πιο σοβαρό περιστατικό, ένας κολυμβητής χρειάστηκε 14 ράμματα αφού δαγκώθηκε στο χέρι στην παραλία Κοσίνο, δημοφιλή προορισμό.

Η τοπική αστυνομία άρχισε περιπολίες στις παραλίες και μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια, καλώντας τους λουόμενους να μένουν μακριά από δελφίνια μέχρι να κλείσει η παραλία στα τέλη του μήνα.

Αν και οι επιθέσεις δελφινιών είναι πολύ σπάνιες, δεν είναι κάτι άνευ προηγουμένου, ειδικά αν τα ζώα θεωρήσουν πως απειλούνται. «Υπάρχουν συγκεκριμένα μέλη του σώματός τους όπου στα δελφίνια δεν αρέσει να τα αγγίζουν, όπως η άκρη της μύτης τους και το ραχιαίο πτερύγιο» είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Μασάκι Γιασούι, αξιωματούχος της υπηρεσίας προώθησης τουρισμού, προσθέτοντας πως βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κολυμβητές να προσπαθούν να αγγίξουν το δελφίνι στην παραλία Φουκούι.

Ειδικοί σε ενυδρείο της περιοχής είπαν ότι οι περιγραφές του «δράστη» τους έκαναν να πιστεύουν ότι πρόκειται για το ίδιο δελφίνι, που είχε πρωτοεντοπιστεί στην περιοχή τον Απρίλιο. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο άνδρες στα 40 τους, που χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο, και ένας στα 60 τους, που κολυμπούσε λιγότερο από τέσσερα μέτρα από την ακτή στην παραλία Τακάσου όταν δαγκώθηκε στο δεξί του χέρι. Όπως είπε, όταν το είδε βρισκόταν ήδη κοντά του. Κατά τον ίδιο, προσπάθησε να ανοίξει το στόμα του δελφινιού, μα αυτό δεν τον άφηνε και φαινόταν να προσπαθεί να βρεθεί από πάνω του και να τον κρατήσει κάτω από το νερό. «Πανικοβλήθηκα, μα σώθηκα όταν κάποιος που ήταν κοντά το έδιωξε».