Υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης ένα στα τρία είδη δέντρων του πλανήτη

Τα δέντρα έχουν κρίσιμο ρόλο στην αλυσίδα υποστήριξης του οικοσυστήματος, την υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Βελανιδιά
Βελανιδιά
imageBROKER/AVTG via Getty Images

Σχεδόν το ένα τρίτο των ειδών των δένδρων που απαντώνται παγκοσμίως κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενώ εκατοντάδες άλλα είδη βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης, σύμφωνα με την ανησυχητική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Botanic Gardens Conservation International (BGCI) .

Σύμφωνα με την έκθεση State of the World’s Trees, 17.500 είδη δέντρων - περίπου το 30% του συνόλου - κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ 440 είδη αριθμούν λιγότερα από 50 δέντρα σε όλο τον πλανήτη.

Συνολικά, ο αριθμός των απειλούμενων ειδών δέντρων είναι διπλάσιος από τον αριθμό των απειλούμενων θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών αθροιστικά, αναφέρει η έκθεση.

″Αυτή η έκθεση είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης προς άπαντες, σε όλο τον κόσμο, ότι τα δέντρα χρειάζονται βοήθεια”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της BGCI, Πολ Σμιθ.

Μεταξύ των ειδών δέντρων που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι μανόλιες και τα διπτερόκαρπα που βρίσκονται συνήθως στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι βελανιδιές, οι σφένδαμοι, οι έβενοι κινδυνεύουν επίσης.

Μανόλια
Μανόλια
picture alliance via Getty Images

Οι επιπτώσεις από την εξαφάνιση των δέντρων είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Τα δέντρα βοηθούν στην υποστήριξη του φυσικού οικοσυστήματος και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Η εξαφάνιση ενός μόνο είδους δένδρου θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια πολλών άλλων. ”Κάθε είδος δέντρου έχει τη δική του σημασία και αξία για τα εκατομμύρια άλλα είδη που εξαρτώνται από τα δέντρα και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, εξήγησε ο Σμιθ.

Χιλιάδες ποικιλίες δέντρων στις έξι κορυφαίες χώρες του κόσμου σε ό,τι αφορά την ποικιλία των ειδών των δέντρων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι στη Βραζιλία, όπου κινδυνεύουν 1.788 είδη. Οι άλλες πέντε χώρες είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κίνα, η Κολομβία και η Βενεζουέλα.

Οι τρεις πρώτες απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη δέντρων είναι η καλλιέργεια, η υλοτομία και η κτηνοτροφία, όπως αναφέρει η έκθεση, ενώ η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αναδυόμενες απειλές.

Σφένδαμος
Σφένδαμος
Peter Watson / 500px via Getty Images

Τουλάχιστον 180 είδη δένδρων απειλούνται άμεσα από την άνοδο της στάθμης θάλασσας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ειδικά νησιωτικά είδη όπως οι μανόλιες στην Καραϊβική.

Παρόλο που οι χώρες που διαθέτουν μεγάλη ποικιλία ειδών δέντρων αντιμετωπίζουν παρουσιάζουν και τον μεγαλύτερο αριθμό ποικιλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, τα είδη νησιωτικών δέντρων κινδυνεύουν περισσότερα, αναλογικά.

”Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή πολλά νησιά έχουν είδη δέντρων που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού”, προσθέτει η έκθεση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα