ΔΙΕΘΝΕΣ
09/12/2019 11:41 EET

Έρευνα: Τα φυτά «ουρλιάζουν» όταν αντιμετωπίζουν έντονο στρες

Το φυτικό βασίλειο ίσως δεν είναι τόσο «σιωπηλό» όσο πιστευόταν ως τώρα.

sultancicekgil via Getty Images

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως τα φυτά είναι ικανά να βλέπουν, να ακούν και να μυρίζουν, σαν ζωντανοί οργανισμοί θεωρούνται γενικότερα «σιωπηλά»- ωστόσο στο πλαίσιο νέας έρευνας καταγράφηκαν ήχοι που θεωρείται πως εκπέμπονται από αυτά όταν στρεσάρονται, κάτι που εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στη γεωργία, επιτρέποντας στους αγρότες να γνωρίζουν ποια φυτά χρειάζονται νερό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Science, ο Ιτζάκ Καΐτ και συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν πως οι ντοματιές και τα καπνά εκπέμπουν ήχους σε συχνότητες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούν όταν υποφέρουν από στρες λόγω έλλειψης νερού ή κοπής βλαστών.

Μικρόφωνα που είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 10 εκατοστών από τα φυτά έπιασαν ήχους 20-100 kilohertz, για τους οποίους οι ερευνητές εκτιμούν πως ίσως γίνονται αντιληπτοί από έντομα και κάποια θηλαστικά σε απόσταση μέχρι και 5 μέτρων. Όσον αφορά για τη χρησιμότητά τους, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ένα έντομο θα μπορούσε, με αυτόν τον τρόπο, να αποφύγει να αφήσει τα αυγά του σε ένα φυτό που έχει έλλειψη νερού. Επίσης, άλλα φυτά ενδεχομένως να ακούν την έλλειψη νερού και να αντιδρούν ανάλογα.

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, που πιστευόταν πως ήταν σχεδόν σιωπηλό ως τώρα» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε επιστημονικό περιοδικό.

Στο παρελθόν είχαν καταγραφεί δονήσεις από φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονταν και έσκαγαν μέσα στους σωλήνες που μετέφεραν το νερό στο εσωτερικό των φυτών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που μετρούνται ήχοι από φυτά σε απόσταση.

Κατά μέσο όρο, ντοματιές που βίωναν έλλειψη νερού εξέπεμπαν 35 ήχους την ώρα, ενώ τα καπνά 11. Όταν κόβονταν βλαστοί, οι ντοματιές έβγαζαν 25 και τα καπνά 15. Τα φυτά που δεν βίωναν στρες εξέπεμπαν κάτω από έναν ήχο την ώρα κατά μέσο όρο. Θεωρείται πως είναι δυνατόν να διακρίνεται και πού οφείλεται το στρες μέσω των ήχων: Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα σύστημα machine learning για να κάνει τη διάκριση μεταξύ των ήχων των φυτών και του ανέμου, της βροχής και άλλων ήχων ενός θερμοκηπίου, διαπιστώνοντας σωστά, στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν η «οδύνη» προκαλείται από ξηρασία ή κοπή, με βάση την ένταση και τη συχνότητα.

Αν και ο Καΐτ και οι συνάδελφοί του εξέτασαν μόνο ντοματιές και καπνά, πιστεύουν πως και άλλα φυτά μπορεί να παράγουν ήχους όταν στρεσάρονται. Όσον αφορά στο πώς παράγονται αυτοί οι ήχοι, μια πιθανή εξήγηση είναι η προαναφερθείσα διαδικασία (cavitation) με τις φυσαλίδες αέρα.

Εάν οι αγρότες μπορούσαν να γνωρίζουν ποια φυτά χρειάζονται νερό, αυτό θα άνοιγε νέους ορίζοντες στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτούς- κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά περισσότερες περιοχές ευάλωτες σε φαινόμενα ξηρασίας.