Ερευνητές εντόπισαν σπανιότατο πορτοκαλί αστακό με μια δαγκάνα

Ο ασυνήθιστα χρωματισμένος αστακός είναι ένα εύρημα που συναντάται μία φορά στα 30 εκατομμύρια, δήλωσε το πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας.
TWITTER

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας καλωσόρισαν την τελευταία προσθήκη στην συλλογή τους από σπάνια, πολύχρωμα καρκινοειδή τη Δευτέρα, έναν πορτοκαλί αστακό! Ο ασυνήθιστα χρωματιστός αστακός συναντάται μία φορά στα 30 εκατομμύρια, δήλωσε το πανεπιστήμιο.

Ο αστακός που ακόμα δεν έχει ονομαστεί, αλιεύθηκε στον κόλπο Κάσκο του Μέιν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, από τον καπετάνιο Γκρεγκ Τέρνερ και το πλήρωμά του, τον Σέιτζ Μπλέικ και τη Μάντι Σιρ.

Η τελευταία ανακοίνωσε το σπάνιο εύρημα στο λογαριασμό της στο Instagram το Σάββατο.

«Ο καπετάνιος μου λέει ότι έχει δει μόνο 2 στη ζωή του και την πρώτη φορά κανείς δεν τον πίστεψε», ανέφερε η ανάρτηση.

Οι αστακοί έχουν συνήθως θαμπό χρώμα όταν είναι ζωντανοί και αποκτούν την χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση μόνο μετά το μαγείρεμα. Η γενετική πάντως επηρεάζει τον χρωματισμό του κελύφους του αστακού, και έτσι τα πολύχρωμα καρκινοειδή αποκτούν τα ασυνήθιστα χρώματά τους.

Ο εν λόγω αστακός προσφέρει επίσης μια μοναδική ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές να μελετήσουν σε πραγματικό χρόνο πώς ένας αστακός αναπτύσσει τη νέα του δαγκάνα.

«Εκτός από τον απίστευτα σπάνιο χρωματισμό του, στον αστακό αυτό επίσης του λείπει μία δαγκάνα», τόνισε ο Άλαν Μπένετ, υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις του πανεπιστημίου. «Έτσι, η σχολή μας και οι φοιτητές έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν πώς θα ξαναφυτρώσει η δαγκάνα του σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέιν, οι αστακοί μεγαλώνουν μέσω έκδυσης, μιας διαδικασίας κατά την οποία παλεύουν να βγουν από το παλιό τους κέλυφος, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν νερό που αυξάνει το μέγεθος του σώματός τους.

Ο εν λόγω αστακός θα αρχίσει να αναπτύσσει εκ νέου τη χαμένη του δαγκάνα πριν από την επόμενη έκδυση, δήλωσε ο Τσαρλς Τίλμπουργκ, διευθυντής του κέντρου θαλάσσιων επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μέιν. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετές εκδύσεις για να ξαναφυτρώσει μια δαγκάνα που θα είναι ανάλογη με το υπόλοιπο σώμα του.

Εξάλλου ο Τίλμπουργκ αναρωτήθηκε εάν ο αστακός «θα διατηρήσει σταθερά το ίδιο χρώμα μεταξύ των εκδύσεων λόγω της ιδιαίτερης γενετικής του σύστασης ή θα αλλάζει σιγά-σιγά χρώμα με κάθε έκδυση λόγω των νέων περιβαλλοντικών συνθηκών;».

Ο αστακός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών όπου θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση και φροντίδα από τους φοιτητές και το προσωπικό.

Είναι ο δεύτερος σπάνιος αστακός που βρέθηκε από το πλήρωμα του Tέρνερ και δωρίστηκε στο πανεπιστήμιο, ανέφεραν οι υπεύθυνοι σε δελτίο Τύπου. Ο πρώτος, ένας κάλικο αστακός με το όνομα “Sprinkles”, αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια δωρήθηκε στο Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών του UNE τον περασμένο χειμώνα, αλλά αργότερα πέθανε.

″Υποψιαζόμαστε ότι εκείνος ο αστακός υπέστη στρες κατά τη μεταφορά”, σημείωσε ο Τίλμπουργκ. ”Έχουμε πλέον ένα πολύ πιο εξελιγμένο σύστημα για τη μεταφορά”.

Πηγή: CBS

Δημοφιλή