ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2018 17:10 EET | Updated 10/12/2018 17:11 EET

Ερευνα: Η κλιματική αλλαγή μας κάνει πιο χαζούς

Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

gremlin via Getty Images

Μια νέα μελέτη από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσε ότι υψηλότερες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Τα αυξημένα επίπεδα CO2 στους χώρους εργασίας που δεν διαθέτουν κατάλληλο αερισμό, είναι γνωστό ότι κάνει τους εργαζόμενους πιο αργούς και λιγότερο ικανούς να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις εργασίες τους.

Η ομάδα του UCL δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι «οι ανθρώπινες γνωσιακές επιδόσεις μειώνονται με αυξανόμενα επίπεδα CO2» και πρόσθεσε ότι «δεδομένης της πιθανότητας αύξησης της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, οι άμεσες επιπτώσεις των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 στις ανθρώπινες γνωσιακές επιδόσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτες», σύμφωνα με τον independent.

Η ομάδα κατέστησε σαφές ότι η έρευνα σχετικά με τις αυξημένες εκπομπές CO2 και τις ανθρώπινες γνωστικές επιδόσεις ήταν ακόμη στα αρχικά στάδια, αλλά δήλωσε ότι η παγκόσμια φύση του δυνητικού προβλήματος απαιτεί περισσότερες μελέτες.

Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μείωση του διανοητικού επιπέδου.

Αν και τα συμπεράσματα βασίστηκαν στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου στην Κίνα, οι ερευνητές κατέστησαν σαφές ότι η σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γνωστικών δυνατοτήτων έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

«Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει τη μείωση του επιπέδου μόρφωσης κατά ένα έτος σε όλους, κάτι που είναι τεράστιο», δήλωσε ο επιστήμονας του Yale, Xi Chen.

Τον Μάιο του 2018, η μέση μηνιαία στάθμη CO2 στην ατμόσφαιρα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας της, ξεπερνώντας τα 410ppm για πρώτη φορά.

 

Με πληροφορίες από Independent

Sponsored Post