Ερντογάν για υπόθεση Μενέντεζ: Ευκαιρία να επιταχυνθεί η πώληση F-16 στην Τουρκία

Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε σχέση με την εν λόγω εξέλιξη.
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η (έστω προσωρινή) αποχώρηση του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ παρέχει στην Τουρκία μια ευκαιρία να επιταχύνει την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

«Χάρη σε αυτή την εξέλιξη μπορεί να έχουμε ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά στην πώληση F-16. Ο Μενέντεζ και αυτοί που μοιράζονται το σκεπτικό του δεν δημιουργούν εμπόδια μόνο για τα F-16 μα και σε άλλα θέματα» είπε, σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Ναχιτσεβάν, όπου είχε συνομιλίες με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ.

Τονίζοντας πως ο Μενέντεζ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στην πώληση, ο Ερντογάν είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο Φιντάν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχαν την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση στη Νέα Υόρκη και συζήτησαν ένα μεγάλο εύρος διμερών θεμάτων.

«Αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται μα θα ήταν χρήσιμο να μιλήσουμε μαζί του (με τον Μπλίνκεν) για άλλη μια φορά, ώστε να κάνουμε αυτή την κατάσταση ευκαιρία» είπε ο Ερντογάν. «Τώρα περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την αναμενόμενη θετική εξέλιξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» ανέφερε.

Η Τουρκία θέλει 40 νέα F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού.

Δημοφιλή