Εργασιακό άγχος: Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το ποντίκι του υπολογιστή δείχνει πολλά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος στο γραφείο κάνουν περισσότερα λάθη όταν πληκτρολογούν.
Delmaine Donson via Getty Images

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πληκτρολογούμε και χρησιμοποιούμε το ποντίκι του υπολογιστή μας μπορεί να μας δείξουν τα επίπεδα του άγχους και των σφυγμών της καρδιάς, δήλωσαν Ελβετοί ερευνητές την Τρίτη, προσθέτοντας ότι το μοντέλο τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του χρόνιου στρες.

Ερευνητές στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETHZ) δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν νέα δεδομένα για να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο για την ανίχνευση των επιπέδων άγχους στην εργασία, βασισμένο αποκλειστικά στον τρόπο που οι άνθρωποι πληκτρολογούν ή χρησιμοποιούν το ποντίκι τους.

«Το πώς πληκτρολογούμε στο πληκτρολόγιό μας και κινούμε το ποντίκι μας φαίνεται να είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το πόσο αγχωμένοι νιώθουμε σε ένα περιβάλλον γραφείου», είπε η μαθηματικός και συγγραφέας της μελέτης Μάρα Ναγελίν.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές του ETHZ παρατήρησαν 90 συμμετέχοντες. Κατέγραψαν τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν το ποντίκι και το πληκτρολόγιο καθώς και τους καρδιακούς παλμούς τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα τους ρωτούσαν πόσο αγχωμένοι ένιωθαν, αναφέρει το Sciencealert.

Ενώ τους μισούς συμμετέχοντες τους άφηναν να εργαστούν ανενόχλητοι, τους άλλους μισούς τους διέκοπταν επανειλημμένα και τους ζήτησαν επίσης να λάβουν μέρος σε μια συνέντευξη για ανεύρεση εργασίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν άγχος πληκτρολογούν και κινούν το ποντίκι τους διαφορετικά από όσους ήταν χαλαροί.

«Οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι μετακινούν τον δείκτη του ποντικιού πιο συχνά και με μικρότερη ακρίβεια και καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις στην οθόνη», είπε η Ναγελίν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος στο γραφείο κάνουν περισσότερα λάθη όταν πληκτρολογούν.

Αντίθετα, όσοι δεν έχουν άγχος κάνουν λιγότερα λάθη και κάνουν μεγαλύτερες παύσεις όταν πληκτρολογούν.

Δεν είναι «εργαλείο παρακολούθησης»

Η σύνδεση μεταξύ του άγχους και της συμπεριφοράς του πληκτρολογίου και του ποντικιού μπορεί να εξηγηθεί μέσω της λεγόμενης θεωρίας του νευροκινητικού θορύβου.

«Τα αυξημένα επίπεδα στρες επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του εγκεφάλου μας να επεξεργάζεται πληροφορίες. Αυτό επηρεάζει επίσης τις κινητικές μας δεξιότητες», δήλωσε η ψυχολόγος και συν-συγγραφέας Τζασμίν Κερ.

Οι ερευνητές είπαν ότι είναι επείγον να βρεθούν αξιόπιστοι τρόποι ανίχνευσης του αυξημένου στρες στην εργασία, επισημαίνοντας ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ελβετία υποφέρει από στρες στο χώρο εργασίας.

Αυτήν τη στιγμή δοκιμάζουν το μοντέλο τους με δεδομένα από Ελβετούς υπαλλήλους που έχουν συμφωνήσει να καταγράφεται η συμπεριφορά του ποντικιού και του πληκτρολογίου τους και ο καρδιακός τους ρυθμός ενώ εργάζονται χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή.

Η ETHZ είπε ότι τα αποτελέσματα αναμένονταν μέχρι το τέλος του έτους.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να εντοπίσουν έγκαιρα το άγχος και όχι να δημιουργήσουν ένα εργαλείο παρακολούθησης για τις εταιρείες», είπε η Κερ.

Δημοφιλή