Εθνικό Θέατρο: Τέλος η κατάληψη στο Τσίλλερ, συνεχίζεται στο Ρεξ, τι ισχύει με τις παραστάσεις

«Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό Θέατρο είναι μονόδρομος», αναφέρει σε ανακοίνωση της η διοίκηση της Πρώτης Κρατικής Σκηνής.
Eurokinissi

Όπως είχε ανακοινωθεί, κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου έληξε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, γεγονός που σήμανε την επιστροφή του προσωπικού στο κτίριο, όπως και την αναγγελία για επανεκκίνηση των παραστάσεων. Ωστόσο, η κατάληψη της έτερης σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο Ρεξ -που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 8ης Φεβρουαρίου- συνεχίζεται.

Η διοίκηση του Εθνικού, σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και το Δ.Σ., δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων σπουδαστών που οδήγησαν στη λύση των καταλήψεων της Δραματικής Σχολής και του κτηρίου Τσίλλερ, η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας».

Καλεί «όσους παραμένουν στο κτήριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτηρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου» και διαμηνύει ότι «Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

Ταυτόχρονα καλεί «τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές», σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Εθνικού Θέατρου:

Έληξε, σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ. Το κτήριο επιθεωρήθηκε από τους υπαλλήλους του Εθνικού Θεάτρου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναυσμα για την άμεση επανεκκίνηση των παραστάσεων και για την ομαλή επαναλειτουργία του διοικητικού και τεχνικού έργου στο κτήριο Τσίλλερ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες επανέναρξης των παραστάσεων.

Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό (όπως άλλωστε επανειλημμένως διατυπώθηκε με τις από 28.12.2022, 09.02.2023 και 24.02.2023 δημόσιες ανακοινώσεις του) τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της. Ταυτόχρονα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων σπουδαστών που οδήγησαν στη λύση των καταλήψεων της Δραματικής Σχολής και του κτηρίου Τσίλλερ, η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό Θέατρο είναι μονόδρομος ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την πολιτιστική αποστολή του, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των αιτημάτων αυτών.

Καλούμε όσους παραμένουν στο κτήριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτηρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου. Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του.

Το Δ.Σ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Επανεκκίνηση με «Βρυκόλακες»

Όσον αφορά τις παραστάσεις, από αύριο, 24 Μαρτίου, η παράσταση «Βρυκόλακες», επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή έως τις 9 Απριλίου.

Θα ακολουθήσει το «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Γιάννη Μόσχου, που θα κάνει πρεμιέρα στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στις 30 Μαρτίου, ενώ ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ, στις 20 Απριλίου.

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι, θα κάνει πρεμιέρα στην Πειραιώς 260 - Χώρος Β, στις 29 Μαρτίου -διάρκεια παραστάσεων έως και 9 Απριλίου. Εάν κι εφόσον λήξει η κατάληψη του Ρεξ, η παράσταση «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» του Νίκου θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Απριλίου.

Ζημία 400.000 ευρώ

Σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Θέατρου, οι απώλειες όσον αφορά τη διαφυγή εσόδων από τα εισιτήρια -υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές δραματικών σχολών, σε αντίδραση στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, άρχισε στις 5 Φεβρουαρίου πρώτα από το Τσίλλερ - υπολογίζεται σε 400.000 ευρώ.

Δημοφιλή