Εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι σε δημοπρασία με τιμή 35 εκατ. δολάρια

Θεωρείται από τα ωραιότερα ροζ διαμάντια στον κόσμο και η τιμή του αναμένεται να είναι μεταξύ των τριών υψηλότερων όλων των εποχών.
Sotheby's

Ένα μοναδικό σε χρώμα και φωτεινότητα ροζ διαμάντι αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’ s στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, με την τιμή του να αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο «υπερσπάνιος» πολύτιμος λίθος, 10,57 καρατίων, ονομάζεται The Eternal Pink και θα πωληθεί τέσσερα χρόνια αφότου η νοτιοαφρικανική εταιρεία De Beers τον ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της στη Μποτσουάνα.

Επίσημα, το διαμάντι έχει καταχωρηθεί ως «μωβ ροζ» στο χρώμα, και είναι το πιο πολύτιμο διαμάντι της απόχρωσής του που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Στα πιο σπάνια διαμάντα στον κόσμο

Ο επικεφαλής κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών για την Αμερική, Quig Burning, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος λίθος «εντάσσεται στις τάξεις των πιο σπάνιων διαμαντιών στην ιστορία».

Η τιμή των διαμαντιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν τα τέσσερα “C”: καράτι, κόψιμο, χρώμα και διαύγεια.

.
.
Sotheby's

Σχετικά με την διαυγεια ου η πέτρα έχει ταξινομηθεί ως ”εσωτερικά άψογη”, που σημαίνει ότι τυχόν ελαττώματα είναι ορατά μόνο σε υπερμεγέθυνση.

Το χρώμα του έχει χαρακτηριστεί ”φανταχτερό ζωηρό”, η υψηλότερη ποιότητα έντονου χρώματος που επιτυγχάνεται μόνο από το 4% των ροζ διαμαντιών.

«Αυτό το χρώμα είναι η πιο όμορφη και συμπυκνωμένη απόχρωση του ροζ σε διαμάντια που έχω δει ποτέ ή έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά», είπε ο Burning, προσθέτοντας ότι «η σπανιότητα του The Eternal Pink το καθιστούν συγκρίσιμο με τα υπέρτατα αριστουργήματα τέχνης αντίστοιχα ενός Μαγκρίτ ή ενός Γουόρχολ».

Στα ύψη οι τιμή τους

Τα ροζ διαμάντια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην πτώση της προσφοράς που προκλήθηκε μετά το κλείσιμο του ορυχείου Argyle της Αυστραλίας το 2020, το οποίο παρήγαγε τα περισσότερα ροζ διαμάντια στον κόσμο.

Σύμφωνα με έναν δείκτη που συντάχθηκε από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Australian Diamond Portfolio, η μέση τιμή των χρωματιστών λίθων αυξήθηκε κατά 30% μόλις τους 12 μήνες πριν από τον Ιούνιο του 2021.

Το Eternal Pink κόπηκε από ένα ακατέργαστο διαμάντι, που ανακαλύφθηκε το 2019, 23,87 καρατίων και ζύγιζε περισσότερο από το διπλάσιο αυτού που θα δημοπρατηθεί.

Η εταιρεία διαμαντιών Diacore χρειάστηκε έξι μήνες για να κόψει την πέτρα και να της δώσει τη σημερινή της μορφή.

Λιγότερο από το 3% των διαμαντιών που υποβάλλονται στο Ινστιτούτο διαμαντιών της Αμερικής (GIA) είναι έγχρωμα, με τα ροζ να είναι από τα πιο σπάνια, ανέφερε ο οίκος Sotheby’s.

.
.
Sotheby's

Το τρίτο πιο ακριβό στον κόσμο

Στο δελτίο τύπου του οίκου δημοπρασιών, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της GIA, Tom Moses, χαρακτήρισε το Eternal Pink ”εκπληκτικό δείγμα”, προσθέτοντας ότι ”οι εκλεπτυσμένες γραμμές του σε συνδυασμό με την ένταση του χρώματός του, το εντάσουν ανάμεσα στα πιο εκπληκτικά πετράδια στον κόσμο.

Το διαμάντι θα παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ το Σάββατο και στη συνέχεια θα εκτεθεί σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι, της Σιγκαπούρης και της Γενεύης, πριν καταλήξει στη Νέα Υόρκη για την δημοππρασία του Ιουνίου.

Το ρεκόρ δημοπρασίας για ένα ροζ διαμάντι, ή ένα διαμάντι οποιουδήποτε χρώματος, κατέχει προς το παρόν μια πέτρα 59,6 καρατίων που πωλήθηκε για 71,2 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s Hong Kong το 2017.

Το ροζ διαμάντι αγοράστηκε από τους κοσμηματοπώλες του Χονγκ Κονγκ Chow Tai Fook και μετονομάστηκε σε “CTF Pink Star.”

Ένα άλλο ροζ διαμάντι 11,15 καρατίων που ονομάστηκε «Williamson Pink Star» κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή δημοπρασίας ανά καράτι, αφού πουλήθηκε για 58 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

(με πληροφορίες από το CNN)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα