Credit Suisse: Παρείχε «υπηρεσίες» φοροδιαφυγής σε πλούσιους Αμερικανούς

«Οι ελβετικές τράπεζες είναι πολύ πιο ακριβές οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχεις καταθέσεις εκεί εάν δεν έχεις κάτι να κρύψεις».
ARND WIEGMANN via Reuters

Η αμαρτωλή ιστορία της χρεοκοπημένης πλέον Credit Suisse, με μια σειρά σκανδάλων για ξέπλυμα χρήματος, διαφθοράς και υπόθαλψη εγκληματιών, δεν είναι άγνωστη.

Όμως μετά την «express» εξαγορά της από την UBS έρχονται στο προσκήνιο μια σειρά από διευκολύνσεις-υπηρεσίες που προσέφερε σε πλούσιους αμερικανικούς να φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται μαρτυρίες δύο πρώην τραπεζιτών της Credit Suisse, η ελβετική τράπεζα παρότι είχε κατηγορηθεί αρκετές φορές για φοροδιαφυγή πελατών την τελευταία δεκαετία, συνέχισε την ίδια τακτική, αδιαφορώντας για νέες δικαστικές περιπέτειες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, φέρεται να παρείχε ασφαλές καταφύγιο σε 25 πλούσιες Αμερικανικές οικογένειες για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων πάνω από 700 εκατ δολάρια από την εφορία.

Το 2014, η τράπεζα είχε αποδεχθεί την ενοχή της για ποινικές κατηγορίες που αφορούσαν τη ”συνειδητή και εσκεμμένη” παροχή βοήθειας σε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες για την απόκρυψη των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων τους από την εφορία.

Η UBS ενδέχεται να πληρώσει 1,3 δισ. δολάρια

Παραδέχτηκε τότε ότι χρησιμοποιούσε εικονικές οντότητες, κατέστρεφε αρχεία λογαριασμών και παρέδιδε μετρητά σε Αμερικανούς πελάτες για να αποφύγει τον εντοπισμό από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ (IRS).

Στο πλαίσιο της «κάθαρσης» της είχε συμφωνήσει να σταματήσει τις «συναλλαγές» με τους Αμερικανούς φοροφυγάδες και να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της και της συνεργασίας με τις αρχές όταν αυτές ζητούν πληροφορίες.

Όμως σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η ελβετική τράπεζα έχει παραβιάσει τη συμφωνία αυτή, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες καταχρήσεις από τότε.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα που εντοπίστηκαν μετά από έρευνα δύο ετών της επιτροπής. Κι όλα αυτά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, προσπαθεί να διασώσει την Credit Suisse με 100 δισ δολάρια και το κύρος του τραπεζικού της συστήματος.

Η Αμερικανική Γερουσία εξετάζει τώρα το ποσό που φοροδιέφυγε μέσα από την ελβετική τράπεζα και πόσο από αυτά τα αμερικανικά χρήματα παραμένουν κρυμμένα στα θησαυροφυλάκια της.

Η έκθεση της Γερουσίας κατηγορεί την ελβετική τράπεζα για παραβίαση των όρων της συμφωνίας του 2014, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήθος επιπτώσεων αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχίσει την υπόθεση.

Παράλληλα ερωτηματικά υπάρχουν για το πόσο εκτεθειμένη είναι σε όλο αυτό η UBS, με δικαστικές πηγές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να της στοιχίσει έως και 1,3 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ron Wyden, δήλωσε ότι η επιτροπή του έλαβε νέες πληροφορίες μόλις αυτή την εβδομάδα από την Credit Suisse σχετικά με πρόσθετους αμερικανικούς αδήλωτους λογαριασμούς που διατηρούσε η τράπεζα μετά το 2014.

«Το θέμα συνεχίζεται ακόμη και τις τελευταίες δύο ημέρες - ακόμη περισσότερα χρήματα βρέθηκαν να έχουν αποκρυφτεί και υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα εδώ”, δήλωσε ο Wyden. ”Είναι σαφές ότι ήρθε η ώρα να ασκηθεί δίωξη και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις που θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα».

«Οι υπάλληλοι της Credit Suisse βοήθησαν και υποκίνησαν ένα μεγάλο εγκληματικό σχέδιο φοροδιαφυγής», δήλωσε σύμβουλος της επιτροπής Οικονομικών.

″Μέχρι σήμερα, κανένας υπάλληλος της Credit Suisse που εμπλέκεται στο σύστημα δεν έχει αντιμετωπίσει συνέπειες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του”.

Μετά το 2014

Παρ′ όλο που η τράπεζα αποκάλυψε και έκλεισε πολλούς αμερικανικούς λογαριασμούς μετά τη συμφωνία του 2014, ορισμένοι τραπεζίτες συνεργάστηκαν με πελάτες υψηλής περιουσίας για να διατηρήσουν ορισμένους Αμερικανούς στην τράπεζα, αλλάζοντας τις εθνικότητες που αναγράφονταν στους λογαριασμούς τους και αγνοώντας τα στοιχεία που έδειχναν ότι οι κάτοχοι των λογαριασμών ήταν Αμερικανοί.

Σε άλλες περιπτώσεις, βοήθησαν Αμερικανούς πελάτες να μεταφέρουν χρήματα σε άλλες τράπεζες, χωρίς να αναφέρουν τις μεταφορές αυτές στις αμερικανικές αρχές, λένε οι καταγγέλλοντες.

Η έκθεση, παρουσιάζει με λεπτομέρειες πως δρούσαν οι τραπεζίτες αλλά και πως τα συστήματα στο εσωτερικό της Credit Suisse κατέρρευσαν πολλά χρόνια πριν από την φυσική της χρεοκοπία πριν από λιγες ημέρες.

Οι τραπεζίτες της Credit Suisse, πετούσαν επανειλημμένα στο Μαϊάμι για να συναντηθούν με Αμερικανούς πελάτες, χωρίς ωστόσο να τους επισημάνουν ως Αμερικανούς πολίτες, δήλωσαν οι ερευνητές της Γερουσίας.

«Η μυστικότητα κινεί ολόκληρη την ελβετική τραπεζική βιομηχανία, σε σημείο που ο κλάδος ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς αυτήν. Οι ελβετικές τράπεζες είναι πολύ πιο ακριβές και υπάρχει λόγος γι′ αυτό», είπε ένας από τους πληροφοριοδότες.

«Αν μπορούσατε να επιλέξετε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη να καταθέσετε τα λεφτά σας γιατί να επιλέξετε αυτό που θα σας στοιχίσει περισσότερο; Γιατί να βρίσκεστε σε ένα μέρος που υποαποδίδει όσον αφορά την απόδοση των assets σας; Εάν ένας πελάτης δεν κρύβει assets στην Ελβετία, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να βρίσκεται εκεί» υπογράμμισε.

Αν και είναι νόμιμο για τους Αμερικανούς να διατηρούν κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, πρέπει να υποβάλλουν έντυπα στην IRS αποκαλύπτοντας τα assets και να πληρώνουν φόρους για τυχόν σχετικά κέρδη.

Η έρευνα αναφέρει ότι το Αμερικανικό κράτος έχει χάσει 1,3 δισ. δολάρια από φόρους και ενδέχεται να τα ζητήσει από την UBS.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα