«Έξυπνες πόλεις» είναι οι βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις

Με όρους ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός και τα μέτρα για το αστικό περιβάλλον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενδιαφέροντα όσα παρουσιάστηκαν στο 3ο συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η ψηφιοποίηση είναι το μέσο για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα τονίστηκε από τους ομιλητές στη θεματική ενότητα για τη Ψηφιοποίηση και τις έξυπνες πόλεις.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τις ψηφιακές λύσεις που αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μίλησε για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου και ανακοίνωσε νέα πλατφόρμα Νομικού ελέγχου Εγγραπτέων πράξεων, η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική και παράταση για δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι το Νοέμβριο του 2024.

Ο νεοεκλεγής δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας σε μέτρα και έργα βιωσιμότητας στην πόλη όπως αύξησης του πρασίνου, ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές και ενεργειακής αυτονομίας από ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι: «Καμία λύση δεν μπορεί να προκύψει αν δεν είναι προϊόν συζήτησης με την κοινωνία. Επίσης κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν λύσεις copypaste. Προχωράμε σε λύσεις που μπορούν να δουλέψουν και να δουλέψουν γρήγορα» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να δώσουν λύσεις τα μεγάλα φαραωνικά έργα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ένα σύστημα που δοκιμάστηκε προ ημερών. «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα είναι και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον, οι λύσεις υπάρχουν πρέπει να της δούμε και να τις εντάξουμε. Να βρούμε αυτά τα όπλα που μας δίνει η τεχνολογία».

Ιδιαίτερη αναφορά στο Κτηματολόγιο έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογραμμίζοντας την δέσμευση ότι «από τον Ιανουάριο η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου θα γίνεται σε μία ημέρα αντί πολλών μηνών για όποιον υποβάλλει ψηφιακά τον φάκελο».

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ενημέρωσε, επίσης, ότι: «Πέρασε η πρότασή μας από Υπουργικό Συμβούλιο και καταργείται το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ, που ήταν ένα πολύμηνο πιστοποιητικό», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση, η χώρα το 2025 να έχει Κτηματολόγιο.

Εξάλλου, στο πλήθος των εφαρμογών SmartCities που εφαρμόζει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο Εταίρος, Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου, ΕΥ Ελλάδος Χρήστος Ταραντίλης τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε μέσω της τεχνολογίας να φέρουμε τον κόσμο σε συμμετοχή».

Δίνοντας τον ορισμό της έξυπνης πόλης αναφέρθηκε σε «μία πόλη που έχει ένα θεμελιώδες εργαλείο για να υλοποιεί την τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό περιβάλλον υπηρεσιών και πετυχαίνουν βιωσιμότητα και ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον Χρήστο Ταραντίλη «η Ελλάδα μέσα στις χώρες που εφαρμόζουν ένα πλήθος εφαρμογών smartcities» όπως για παράδειγμα η απομακρυσμένη παρακολούθηση υγείας. Στις προκλήσεις ανέφερε την διασυνδεσιμότητα και τα ακριβή δεδομένα.

«Η τεχνολογία δεν είναι το παν, το παν είναι να υπάρχει συνεργασία δήμου, πολιτών, επιχειρήσεων γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει συμμετοχή και διασφάλιση του απορρήτου και γενικότερα της ασφάλειας των δεδομένων».

Ο Διονύσης Μαντάς ICT Sales – Head of Smart Cities, OTEGroup επισήμανε «για να είναι βιώσιμες οι μεγάλες πόλεις χρειάζεται στρατηγική και ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, όραμα. Με εργαλείο την τεχνολογία μπορούν να γίνουν πολλά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με όρους ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός και τα μέτρα για το αστικό περιβάλλον

Στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς επισήμανε ότι ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, όσο και τα παλαιά ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ που επικαιροποιούνται, εμπλουτίζονται με σχεδιασμό Ανθεκτικότητας και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα 226 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), στο 70% της ελληνικής επικράτειας, που υλοποιεί το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, υφυπουργός Μεταφορών, τόνισε πως οι δράσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αύξηση των υποδομών φόρτισης αλλά και τη σημασία της δημιουργίας ευνοϊκού νομικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών και την ανάγκη εκπαίδευσης για την ομαλή υιοθέτησή τους.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Net Zero Cities και την ελληνική συμμετοχή σε αυτό παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης σημειώνοντας ότι «για να πετύχουμε αύξηση ποιότητας ζωής πρέπει να έχουμε ένα αστικό περιβάλλον όπου θα νοιώθουμε καλά μέσα σε αυτό». Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα Net Zero Cities 6 ελληνικές πόλεις, από τις συνολικά 100 ευρωπαϊκές που μετέχουν στο πρόγραμμα, δεσμεύτηκαν για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Οι πόλεις αυτές είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Καλαμάτα. Παράλληλα, υπάρχουν είκοσι ελληνικές πόλεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με το Δήμο Κοζάνης να μετέχει ως pilot city στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς λειτουργίας της πόλης και ένα ολιστικό σχέδιο βιωσιμότητας όπου υπάρχει και η συμμετοχή και συμφωνία της τοπικής κοινωνίας.»

Στην «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς των ΚΤΕΛ, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, μεταρρύθμιση που όπως τόνισε φέρνει την ελληνική νομοθεσία σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στρατηγική επιλογή της Dimand ήταν να μην επιβαρύνει με νέο κτηριακό όγκο το απόθεμα της χώρας ανέφερε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Dimand ΑΕ, εξηγώντας την στρατηγική της εταιρείας να επενδύσει σε παλιά βιομηχανικά και ιστορικά κτίρια, όπως ο Παπαστράτος, το Μινιόν και πολλά ακόμα. Από τα 600 χιλιάδες τ.μ. αυτών των κτιρίων, η Dimand κατεδάφισε περίπου τα 400 χιλιάδες τ.μ., έχτισε εμβαδό περίπου 100 χιλιάδων τ.μ. ενώ 100 χιλιάδες τ.μ. ανακαινίστηκαν και δόθηκαν για νέες χρήσεις.

Ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος ΘΕΚ ΑΕ, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η αδειοδότηση της επένδυσης στο Θριάσιο, μία μοναδική και πρωτοπόρα επένδυση στον τομέα των logistics. Όπως έκανε γνωστό, θα είναι μία μηδενικών εκπομπών ρύπων επένδυση, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να καταστεί και παραγωγός ενέργειας. Επιπλέον, όπως είπε, θα διέρχεται και τρένο εν μέσω των εγκαταστάσεων, προκειμένου να επιτυγχάνονται συνδυασμένες μεταφορές, έτσι ώστε να αλλάξει ο χάρτης των logistics στην Ελλάδα.

Δημοφιλή