Έξι παρατηρήσεις σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη

Στο χέρι του Κασσελάκη είναι να διαψεύσει τους, υπερβολικά πολλούς για τόσο λίγο διάστημα, πολέμιους και αμφισβητίες του.
Anadolu Agency via Getty Images

Με 45,04% και σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από την δεύτερη Έφη Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει γίνει δε ξεκάθαρο από την εκστρατεία των δύο υποψηφίων πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για το μελλοντικό χαρακτήρα και ταυτότητα του κόμματος και ως εκ τούτου για την εν γένει θέση του μέσα στο πολιτικό σύστημα.

Εάν μπορούσαμε να εκφράσουμε το χτεσινό αποτέλεσμα συνοψίζοντας σε έξι διακριτά μεταξύ τους σημεία, αυτά θα ήταν τα εξής:

1) Το φαινόμενο του να έρχεται ένας υποψήφιος ως κομήτης και να καταλαμβάνει ένα κόμμα με τη συμβολή χιλιάδων μελών, μόνο καινούριο δεν είναι. Συνήθως συμβαίνει σε μικρά κομματίδια, ωστόσο ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευάλωτος ως προς αυτή την εξέλιξη, καθώς φάνταζε και φαντάζει (μέχρι το δεύτερο γύρο) να παραπατάει προσπαθώντας να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας. Η τελική νίκη Κασσελάκη μοιάζει με διαφορά η πιθανότερη εκδοχή, τόσο ως προγνωστικό όσο και ως αναγκαιότητα ώστε να παραμείνει το κόμμα σε διψήφια και ανταγωνιστικά για την εξουσία ποσοστά.

2) Όσοι εν έτει 2023 απαξιώνουν τη σημασία της επικοινωνίας και του φαίνεσθαι στα πολιτικά τεκταινόμενα, λίγο πολύ αρνούνται να δούνε μία πραγματικότητα που λέει ότι οι εκλογικές μονομαχίες θα στηρίζονται όλο και λιγότερο σε μάχη ιδεολογιών και ιδεολογημάτων, με τα τελευταία να παραμερίζονται χάριν της ανάγκης για διαχείριση και σύγχρονο marketing.

3) Μία νίκη Κασσελάκη μοιάζει να παγιώνει το (παρόν) ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, καθώς θέμα σύγκρισης των δύο ηγεσιών δύσκολα θα τεθεί, δεδομένης της συγκυρίας και του εκτοπίσματος Κασσελάκη.

4) Το στοίχημα του είναι να διώξει τα όποια βαρίδια, ιδεολογικά και μη, παρουσιάζοντας μία σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, χωρίς αγκυλώσεις και με την μοντέρνα αντίληψη που έλειπε σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη ηγεσία. Άλλο λαϊκισμό δε σηκώνει η χώρα, πολύ περισσότερο αποδείχτηκε πως δε σηκώνει και αυτός ο πολύπαθος πολιτικός χώρος. Με την αντιμνημονιακή ρητορική εν έτει 2023 να τον καθιστά παρατηρητή των εξελίξεων.

5) Ακόμα και όσοι έβλεπαν νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, δύσκολα θα είχαν προβλέψει μία τόσο εύκολη επικράτηση. Η δυναμική του δε φαίνεται να ανακόπτεται, ενώ μία πιθανή συνεργασία των υπολοίπων διεκδικητών μοιάζει δύσκολο να συγκρατήσει το σύνολο των ψηφοφόρων.

6) Σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν περί πιθανής διάσπασης, η νίκη Κασσελάκη είναι είδος “game changer” καθώς όχι μόνο θα κρατήσει ζωντανό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα του δώσει ίσως και νέα δυναμική. Η περίπτωση του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από πολιτική και επικοινωνιακή σκοπιά, ενώ σε βάθος χρόνου, το επιθυμητό για τη βιωσιμότητα του ιδίου και του κόμματος άνοιγμα στο κέντρο, είναι αυτό που θα καθορίσει εν πολλοίς το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να νιώθει ότι απειλείται.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε από το πουθενά και σε λιγότερο από ένα μήνα είναι το απόλυτο φαβορί για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουτέστιν και για εν δυνάμει πρωθυπουργός. Η ιστορία έχει δείξει πως αυτά τα στοιχεία από μόνα τους, χωρίς μακροπρόθεσμο ουσιαστικό σχεδιασμό, μπορούν να αποβούν καταστροφικά. Στο χέρι του Κασσελάκη είναι να διαψεύσει τους, υπερβολικά πολλούς για τόσο λίγο διάστημα, πολέμιους και αμφισβητίες του.