Εξιχνιάστηκε δολοφονία μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ένα κυπελάκι καφέ πρόδωσε τον ένοχο

Ο Ντέιβιντ Σινόπολι δεν είχε θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για τη δολοφονία της Λίντι.
.
.
Lancaster County District Attorney's Office

Μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια εξιχνιάστηκε η δολοφονία της Λίντι Σου Μπίχλερ, 19 ετών, στις ΗΠΑ, με τον δράστη να εντοπίζεται από τις αρχές μέσω μιας πρωτοποριακής τεχνικής ανάλυσης DNA.

Η αστυνομία έφτασε στον Ντέιβιντ Σινοπόλι, 68 ετών, όταν πέταξε το χάρτινο κυπελάκι του καφέ του σε κάδο απορριμμάτων στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφιας πριν πέντε μήνες, στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA και το ταυτοποίησαν με το δείγμα DNA από το γενετικό υλικό που είχε συλλεχθεί από τα εσώρουχα και το καλσόν της κοπέλας το 1975 και είχε αποθηκευτεί σε τράπεζα DNA.

Η στυγερή δολοφονία της Λίντι Σου Μπίχλερ είχε γίνει στις τη νύχτα της 5η Δεκεμβρίου 1975. Το άψυχο σώμα της άτυχης κοπέλας εντοπίστηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος στο διαμέρισμα της από τους θείους της, αναφέρει η Washingtonpost.

«Υπήρχε αίμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της εξώπορτας, στο χαλί και σε έναν τοίχο. Ένα μαχαίρι ήταν καρφωμένο στο λαιμό της και αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε δεχθεί 19 μαχαιριές», είπε περιγράφοντας τη σκηνή.

Οι έρευνες της εποχής ήταν άκαρπες. Δεκάδες άνθρωποι είχαν προσαχθεί ως ύποπτοι αλλά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς για κανέναν δεν είχαν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία. Η υπόθεση «πάγωσε» για πολλά χρόνια.

Το πολύτιμο στοιχείο του DNA που βρέθηκε στα εσώρουχα της κοπέλας είχε διαφυλάχθεί σε μια εθνική βάση δεδομένων. Έτσι το 1997 η υπόθεση ερευνήθηκε εκ νέου όταν με νέο νόμο της εποχής άνοιξαν εκ νέου ανεξιχνίαστες υποθέσεις και έτσι, σκιαγραφήθηκε το προφίλ του δράστη της δολοφονίας.

Ο Ντέιβιντ Σινόπολι δεν είχε θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για τη δολοφονία της Λίντι. Ποτέ, μέχρι τη μέρα που η εξειδικευμένη ερευνήτρια γενετικής γενεαλογίας Σίσι Μουρ χρησιμοποίησε DNA από τον τόπο του εγκλήματος για να διαπιστώσει ότι οι πρόγονοι του πιθανού δολοφόνου κατάγονταν από μια πόλη στη νότια Ιταλία.

Η Μουρ έψαξε πολλά αρχεία, φθάνοντας σε βάθος ενός αιώνα. Προοδευτικά, λοιπόν άρχισε όλο και να μικραίνει ο κλοιός και ο Σινόπολι έγινε «πρόσωπο ενδιαφέροντος».

Το 2020, η ερευνήτρια και η ομάδα της άρχισαν να εργάζονται πάνω σε μια πρωτοποριακή τεχνική DNA που αφορά τον εντοπισμό υπόπτων. Η Αμερικανίδα ερευνήτρια διαπίστωσε ότι το άτομο που σχετίζεται με το DNA είχε ρίζες από τη Γασπερίνα, ένα χωριό στην περιοχή της Καλαβρίας.

Η Μουρ παρέδωσε τα ευρήματα της έρευνάς της στις αρχές της κομητείας Λάνκαστερ στα τέλη του 2021.

«Ειλικρινά, χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι θα είχαμε εξιχνιάσει ποτέ της δολοφονία της Λίντι Σου Μπίχλερ», είπε η εισαγγελέας της κομητείας Λάνκαστερ, Χέδερ Άνταμς, σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπήρχαν πολύ λίγοι άνθρωποι που ζούσαν στο Λάνκαστερ που είχαν ηλικία, φύλο και το γενεαλογικό δέντρο που ταιριάζει με το προφίλ στο οποίο είχαμε καταλήξει». Ο Σινόπολι δεν ήταν ποτέ «στο ραντάρ μας» παραδέχθηκε η εισαγγελέας αν και ζούσε στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών με την 19χρονη κοπέλα.

Ωστόσο, μετά τα ευρήματα άρχισε η στενή παρακολούθησή του που διήρκησε μήνες. Στις 11 Φεβρουαρίου, τους δόθηκε η ευκαιρία όταν τον είδαν να πετά ένα κυπελάκι καφέ σε κάδο απορριμμάτων.

Ο Σινόπολι κρατείται χωρίς εγγύηση στις φυλακές της κομητείας του Λάνκαστερ.

Δημοφιλή