Φάλαινες όρκες κυνηγούν και κατασπαράζουν λευκό καρχαρία (βίντεο)

Οι καρχαρίες εξαφανίστηκαν από την περιοχή μετά την επίθεση τις επόμενες 45 ημέρες.

Επιστήμονες δημοσίευσαν ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι οι όρκες κυνηγούν μεγάλους λευκούς καρχαρίες, αφού πλάνα που δημοσιεύτηκαν απεικονίζουν τις όρκες να σκοτώνουν έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους θηρευτές στον κόσμο.

Στο βίντεο μία ομάδα από φάλαινες δολοφόνους κυνηγά καρχαρίες κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας καταδίωξης στα ανοιχτά του Mossel Bay, μια πόλη-λιμάνι στη νότια επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, αναφέρει ο Guardian.

Η Άλισον Τάουνερ, επιστήμονας στην Ακαδημία Marine Dynamics στο Γκάνσουμπάι της Νότιας Αφρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως «Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ με λεπτομέρεια και σίγουρα ποτέ από τον αέρα».

Ένα απόσπασμα από το βίντεο, που τραβήχτηκε τον Μάιο, δείχνει πέντε όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άλλοι τρεις θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Ο Σάιμον Έλγουιν, ειδικός σε θαλάσσια θηλαστικά και συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε πως «Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα. Οι μέθοδοι ομαδικού κυνηγιού τους τις καθιστούν απίστευτα αποτελεσματικούς θηρευτές».

Ήταν ήδη γνωστό ότι οι όρκες κυνηγούσαν είδη καρχαρία αλλά δεν είχε αποτυπωθεί σε βίντεο επίθεση σε λευκό καρχαρία.

Οι καρχαρίες εξαφανίστηκαν από την περιοχή μετά την επίθεση τις επόμενες 45 ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν, οι καρχαρίες κατέληξαν να εγκαταλείψουν πρώην βασικούς βιότοπους τους, με συνέπειες για το οικοσύστημα και τον τουρισμό που σχετίζεται με τους καρχαρίες, δήλωσε η Άλισον Κοκ, θαλάσσια βιολόγος στα Εθνικά Πάρκα της Νότιας Αφρικής.