Φάουτσι: Στο τραπέζι το αρνητικό τεστ για ασυμπτωματικούς με το πέρας της καραντίνας

Στις οδηγίες που ισχύουν μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται αρνητικό τεστ αντιγόνου ως προϋπόθεση για την έξοδο από την καραντίνα.
Φάουτσι
Φάουτσι
Mike Coppola via Getty Images

Την στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφαίοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν ένα αρνητικό τεστ μαζί με τους περιορισμούς απομόνωσης πέντε ημερών για τους ασυμπτωματικούς που έχουν κολλήσει κορονοϊό, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι λέει ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν το αρνητικό τεστ ως μέρος της οδηγιών εξόδου από καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς.

Σύμφωνα με την οδηγία της 27ης Δεκεμβρίου, οι περιορισμοί απομόνωσης για άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 μειώθηκαν από 10 ημέρες σε πέντε ημέρες, εάν δεν αισθάνονται πλέον συμπτώματα ή έχουν πυρετό. Μετά από αυτό το διάστημα, τους ζητείται να περάσουν τις επόμενες πέντε ημέρες φορώντας μάσκα όταν βρίσκονται σε άλλους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν δεχθεί έκτοτε επικρίσεις από πολλούς επαγγελματίες υγείας επειδή δεν έχουν περιλαμβάνουν αρνητικό τεστ αντιγόνου ως προϋπόθεση για την έξοδο από την καραντίνα.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ ακολουθεί μια καμπύλη «σχεδόν κατακόρυφη», δήλωσε σήμερα ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην υγειονομική κρίση.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος», διαβεβαίωσε ο Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επισημαίνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων, «που είναι σχεδόν κατακόρυφη», είναι «πρωτόγνωρη», με έναν μέσο όρο σχεδόν 400.000 νέων μολύνσεων την ημέρα.

Οι νοσηλείες καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε.

Αν και δεν πρέπει να «καταλήγουμε σε συμπεράσματα πολύ βιαστικά», καθώς οι νοσηλείες είναι δείκτες που εξελίσσονται συχνά αργότερα, υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες αποδείξεις» ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου, εξήγησε ο διαπρεπής επιστήμονας, επικαλούμενος δεδομένα από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τόσες μολύνσεις, η παραλλαγή θα μπορούσε, εντούτοις, να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία, ασκώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο «μια πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα».

Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε πως ελπίζει ότι το τωρινό κύμα θα φθάσει στην κορύφωσή του «έπειτα από κάποιες εβδομάδες», προτού αντιστραφεί, όπως συνέβη στη Νότια Αφρική.

Τις παραμονές της επιστροφής στα σχολεία, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος κάλεσε τους γονείς να «εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», να τα προτρέπουν να φορούν μάσκα και να τα υποβάλλουν σε εξετάσεις.

«Με όλα αυτά, η κατάσταση θα είναι αρκετά ασφαλής, προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μιγκέλ Καρντόνα, διαβεβαίωσε πως ο στόχος είναι να διατηρηθεί «μια πλήρης φυσική παρουσία», καθώς τα παιδιά έχουν «υποφέρει αρκετά» και πολλές κομητείες δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Έχουμε επίγνωση πως θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσκολίες» σε αυτήν την επιστροφή, ιδίως λόγω των απουσιών του προσωπικού που έχει μολυνθεί από την Covid-19, παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Fox News.

Δημοφιλή