«Freud’s Last Session»: Ο Άντονι Χόπκινς γίνεται Σίγκμουντ Φρόιντ

Το debate δύο ευφυών ανθρώπων για την ύπαρξη του Θεού, παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
(AP Photo/Matt Sayles)
(AP Photo/Matt Sayles)
via Associated Press

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Άντονι Χόπκινς θα ενσαρκώσει τον Σίγκμουντ Φρόιντ στο «Freud’s Last Session», κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Μαρκ Σεν Ζερμέν, ο οποίος και θα υπογράψει το σενάριο.

Η είδηση για την ταινία, που θα σκηνοθετήσει ο Μάθιου Μπράουν («Ο Άνθρωπος που γνώριζε το Άπειρο»), τα γυρίσματα της οποίας θα αρχίσουν το φθινόπωρο στο Λονδίνο, έγινε γνωστή στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το «Freud’s Last Session» είναι επί της ουσίας το debate δύο ευφυών ανθρώπων για την ύπαρξη του Θεού. Τοποθετημένη από το συγγραφέα στο Λονδίνο παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστορία παρακολουθεί τον ηλικιωμένο Φρόιντ, και τον εμβληματικό συγγραφέα Κ.Σ. Λιούις σε μία γεμάτη ένταση αναμέτρηση που διακόπτεται από τα έκτακτα δελτία ειδήσεων του BBC για την εξέλιξη του πολέμου.

Ο εβραϊκής καταγωγής Φρόιντ, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με την οικογένεια του τη γερμανοκρατούμενη Βιέννη και να καταφύγει στο Λονδίνο, δέχεται στη δύση της ζωής του την επίσκεψη του 40χρονου, βετεράνου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συγγραφέα και καθηγητή της Οξφόρδης (ο οποίος ήταν αθεϊστής που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό το 1929).

Από όσο είναι γνωστό, οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα, ωστόσο ο Σεν Ζερμέν έχει εμβαθύνει στο έργο τους, οπότε στη φανταστική συνάντηση που στήνει, παραθέτει πολλές από τις απόψεις τους.

Ο Φρόιντ με την κόρη του Άννα, 1913. (Photo by: Marka/Universal Images Group via Getty Images)
Ο Φρόιντ με την κόρη του Άννα, 1913. (Photo by: Marka/Universal Images Group via Getty Images)
Marka via Getty Images

Εξερευνώντας τη μοναδική σχέση του Φρόιντ με τη γκέι κόρη του Άννα, μικρότερη και πιο αγαπημένη από τα έξι παιδιά του, η οποία έγινε επίσης, ψυχαναλύτρια, και το αντισυμβατικό ειδύλλιο του Λιούις με τη μητέρα του καλύτερου του φίλου, η ταινία είναι ένα ταξίδι μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και φαντασίας.

Όπως είπε ο Μπράουν, ζούμε σε μία εποχή πολωμένη ιδεολογικά, χωρίς πραγματικό διάλογο. «Θέλω να κάνω μια ταινία που να θέτει τα μεγάλα ερωτήματα, διερευνώντας όσα βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης: την αγάπη, την πίστη, τη θνητότητα».

Με πληροφορίες από Hollywood Reporter

Δημοφιλή