Game of Thrones Vs Ιστορία: Ποιες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα ενέπνευσαν τον Martin να πλάσει τους βασικούς του ήρωες

Μπορείτε να φανταστείτε από ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντλούν στοιχεία ο Snow ή η Cersei
got/hbo/youtube

O κόσμος, οι χαρακτήρες, η πλοκή, οι ιστορίες που έπλασε ο George R.R. Martin τόσο για τα βιβλία του όσο και για τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», είναι φυσικά προϊόν μυθοπλασίας. Όπως όμως και ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν, έχει μελετήσει πολύ την ιστορία της Αγγλίας- και κυρίως την μεσαιωνική περίοδο- έχει εντρυφήσει στις παραδόσεις των Κελτών και γενικότερα έχει ασχοληθεί με συγκεκριμένες ιστορικές προσωπικότητες, λιγότερο ή περισσότερο γνωστές στους πολλούς.

Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν που στα πάθη και τα παθήματα των ηρώων του στα βιβλία του έπους φαντασίας «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» διαπιστώνουμε κάποιες ομοιότητες ή αναλογίες με συγκεκριμένες ιστορικές προσωπικότητες, καταστάσεις, τοποθεσίες.

Jon Snow: Υπάρχει ένας πολύ διάσημος νόθος γιος που έγινε βασιλιάς. Πολλοί των αποκαλούσαν William the Bastard στην ιστορία όμως έμεινε γνωστός ως Γουλιέλμος Α′ της Αγγλίας ή Γουλιέλμος ο Κατακτητής και εισέβαλε στην Αγγλία το 1066. Πατέρας του ήταν ο Δούκας της Νορμανδίας και μητέρα του μια η κόρη ενός βυρσοδέψη. Ο πατέρας του Γουλιέλμου πάντως, όταν πέθανε στη μάχη είχε φροντίσει να αναγνωρίσει τον γιο του ως διάδοχο και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκε όπως ο Jon. Για να αποτινάξει από επάνω του όμως τον επίθετο «μπάσταρδος», έκανε ολόκληρη εισβολή στην Αγγλία.

Daenerys: Ερρίκος Ζ’. Βασιλίας της Αγγλίας. Ήταν ο τελευταίος απόγονος του Οίκου των Λάνκαστερ με δικαίωμα διεκδίκησης του θρόνου. Όταν ο Εδουάρδος Δ΄του Γιορκ διεκδίκησε το στέμμα, ο 14χρονος Ερρίκος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αγγλία. Τα λάβαρά του έφεραν έναν κόκκινο δράκο.

Cersei: Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, έχει υποτεθεί πως η Άν Μπολέιν, σύζυγος του Ερρίκου Η′ είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον αδερφό της. Ο βασιλιάς διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Κατά άλλους η Cercei ως χαρακτήρας έχει κοινά στοιχεία με την Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας. Η πριγκίπισσα από την Πρωσία έγινε αυτοκράτειρα Πασών των Ρωσιών αφού πήρε την εξουσία από τον σύζυγό της τον οποίο δολοφόνησαν υπερασπιστές της. Όπως και η Cersei έτσι και η Αικατερίνη είχε αρκετές ερωτικές σχέσεις με άτομα της αυλής της αλλά ουδέποτε ξαναπαντρεύτηκε.

Sansa: Άννα Νεβίλ. Ήταν κόρη του Κόμητα του Γουόργουικ, Ριχάρδου. Σε ηλικία 14 ετών έγινε πριγκίπισσα της Ουαλίας αφού παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο Εδουάρδος του Ουεστμίνστερ. Ο πατέρας και ο αδερφός της σκοτώθηκαν σε μάχη λίγο μετά τον γάμο. Στη συνέχεια έγινε βασίλισσα της Αγγλίας με τον δεύτερο γάμο της με τον Ριχάρδο Γ΄ της Αγγλίας.

Petyr “Littlefinger”: Νικολό Μακιαβέλι. Διπλωμάτης, πολιτικός, ανθρωπιστής και διανούμενος της Αναγέννησης. Ζούσε την Αυλή των Μεδίκων και έμεινε στην ιστορία για τη συγγραφή του «Ηγεμόνα». Στο έργο απαντώνται βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής ιδεολογία των Μεδίκων κατά τους οποίους εξαπάτηση, η ανειλικρίνεια, οι δολοφονίες είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη πολιτική σταδιοδρομία. Το όνομα του Μακιαβέλι χρησιμοποιείται ως συνώνυμο των μηχανορραφιών, των πολιτικών ελιγμών κλπ.

Melisandre: Φυσικά ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν. Ρώσος μυστικιστή με τεράστια επιρροή στο ζεύγος Νικόλαος Β′ και Αλεξάνδρα, το τελευταίο αυτοκρατορικό ζεύγος της χώρας κυρίως επειδή υποστήριζε πως μπορούσε να γιατρέψει τον γιο τους και διάδοχο, Αλεξέι ο οποίος έπασχε από αιμοφιλία.

Brienne: Ιωάννα της Λωραίνης ή αλλιώς Παρθένα της Ορλεάνης. Ήταν γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στη Γαλλία.

Robert Barathen: Εδουάρδος Δ‘, πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας από τον οίκο του Γιορκ. Ανέτρεψε τον διανοητικά ασταθή βασιλιά Ερρίκο ΣΤ’. Σε διαρκή διαμάχη τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του με τον Οίκο Λάνκαστερ (Πόλεμος των Ρόδων)

Stanis Baratheon: Εδουάρδος Δ′ αδερφός του Ριχάρδου του Γιόρκ ο οποίος εξέδωσε διάταγμα δηλώνοντας πως τα ανίψια του είναι νόθα και στη συνέχεια σφετερίστηκε τον θρόνο.

Τywin Lanister: Ριχάρδος Νεβιλ, Κόμης του Γουόργουικ (πατέρας της Άννας Νεβίλ). Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία και επιζητούσε την πτώση του βασιλιά Ερρίκου ΣΤ΄γι αυτό και συμμάχησε με τον Εδουάρδο Δ′ του Γιορκ.

Yara Greyjoy: Αυτοκράτειρα Ματίλντα. Ήταν κόρη του Ερρίκου Α′ ο οποίος είχε άρρενα διάδοχο. Έτσι έβαλε όλους τους ευγενείς να ορκιστούν πως θα στηρίξουν το δικαίωμά της στην διεκδίκηση του εκτός. Μετά τον θάνατό του βασιλιά όμως ο πρώτος που την πρόδωσε ήταν ο εξάδερφός της και της πήρε τον θρόνο.

Εκτός από «αντιστοιχίες» σε πρόσωπα γίνονται και κάποιες άλλες που αφορούν πχ περιοχές που αναφέρονται στα έργα του Martin. Πχ το Citadel στο Oldtown όπου εκπαιδεύονται οι Maesters θα μπορούσε είχε ως πηγή έμπνευσης τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης ή του Kαίμπριτζ. Η πόλη Qarth που επισκέφθηκε η Daenerys έχει ομοιότητες με την βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ενώ η Old Valyria που έφθασε στην απόλυτη ακμή της και μετά βυθίστηκε στη παρακμή, σίγουρα θυμίζει την αρχαία Ρώμη.

Οι κάτοικοι των Iron Islands δεν μπορεί παρά να μας θυμίζουν τους Βίκινγκς ενώ οι Wildings θα μπορούσαν να έχουν δανειστεί στοιχεία από τους Πήχτες ή/και τους Κέλτες που ζούσαν πέρα από το Τείχος του Αδριανού στην Αγγλία. Oι Dothrakis θα μπορούσαν να είναι Μογγ;oλοι του 13ου και 14ου αιώνα.

Οι δε Targaryens θα μπορούσαν να είναι οι «Πτολεμαίοι» του Martin ενώ η Iron Bank σίγουρα έχει στοιχεία από την τράπεζα που ίδρυσαν οι Μεδίκοι και από την οποία δανείζονταν όλα τα βασίλεια και οι αυτοκρατορίες κυρίως κατά τον 15ο αιώνα.

Πηγή: The Telegraph