H Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου A.Ε. πέτυχε τον στόχο μείωσης της ενέργειας στο 50%

Η εταιρεία συνεχίζει με πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στην πορεία για την ενεργειακή της ουδετερότητα έως το τέλος του 2024, αντί για το 2050, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Λαμία – Θεσσαλονίκη) ήδη πέτυχε τον στόχο μείωσης της ενέργειας στο 50%.

Επίσης, προχωρά με συνέπεια σε δράσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και την Οδική Ασφάλεια, ενώ προσαρμόζεται στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας taxonomy ως οδηγού καλών πρακτικών, με πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο εντός εταιρείας, όσο και δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας για το Περιβάλλον, την Υποδομή και τις Τοπικές Κοινωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν.

Συγκεκριμένα: συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες της Θεσσαλίας για το περιβάλλον, βιώσιμες πρακτικές, προώθηση βιώσιμων προμηθειών και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συνεργασία με τον ΣΘΕΒ. Επίσης ενισχύει την ανθεκτικότητα της υποδομής με ανακατασκευή ή ενίσχυση παλαιών γεφυρών, κατασκευή δεξαμενών συγκράτησης απορροών για την προστασία και διαχείριση ομβρίων υδάτων πριν την κατάληξή τους στον τελικό αποδέκτη (ολοκληρώθηκαν 4 δεξαμενές στον Αλιάκμονα, ενώ για το 2024 προγραμματίζεται η κατασκευή 4 ακόμη δεξαμενών κι εγκατάσταση συστημάτων συγκράτησης και καταγραφής ρύπων σε 2 γέφυρες στην περιοχή Μελισσοχωρίου πλησίον κόμβου Αγιάς και στην περιοχή Αιγινίου Πιερίας).

Παράλληλα, προχωρά στη βελτίωση και λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στα ΣΕΑ & στον Χώρο Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό Μαγνησίας, αντικαθιστά το πράσινο στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι 2023, εφαρμόζει πρόγραμμα μέτρησης αέριας ρύπανσης με κινητή μονάδα, ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες στον αυτοκινητόδρομο μέσω της εφαρμογής MyEway app, και κάνει εργασίες βραχοπροστασίας στα Τέμπη κάθε 6 μήνες. Παράλληλα πραγματοποιεί μελέτη/χορηγία προς τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο για επιτόπια επιθεώρηση της βραχοπλαγιάς που περιβάλλει το τουριστικό τραίνο βόρεια της Αγίας Παρασκευής.

Στις λοιπές δράσεις περιλαμβάνονται χορηγίες σε σχολεία, χορηγία σε πιστοποιημένες ομάδες πολιτικής προστασίας για διασώσεις και την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών, ανάδειξη της Θεσσαλίας με χορηγία στον Ποδηλατικό Γύρο Θεσσαλίας, μελέτη για ορνιθοπανίδα και μελέτη παρακολούθησης χλωρίδας Τεμπών, μελέτη κατάστασης υπαρχόντων δέντρων και εξυγίανσή τους και οδών διέλευσης πανίδας κάθετα στον αυτοκινητόδρομο, αποθήκευση και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής δυναμικότητας 14-15 GWh) κ.ά.

Εξάλλου, όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, συνεχίζει και το 2024 με εκπαιδεύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα σε μαθητές σχολείων, αλλά και του προσωπικού της στην οικολογική και αμυντική οδήγηση.

Ως προς τις δράσεις του 2023, σύμφωνα με στοιχεία των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων, το β’ εξάμηνο του 2023 βεβαιώθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Π.Α.Θ.Ε Μαγνησίας 780 παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας μέσω του συστήματος Traffistar που χορηγήθηκε από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ενώ το ποσό των παραβάσεων ανέρχεται σε 135.000 ευρώ.

Επίσης, με τη χρήση του πιλοτικού συστήματος ανίχνευσης αντίθετης κίνησης στον Α/Κ Λεπτοκαρυάς που παραδόθηκε στο Τ.Τ. Αυτοκινητόδρομων Πιερίας, τα φαινόμενα αντίθετης κίνησης έχουν μειωθεί άνω του 90% μετά την εγκατάσταση του συστήματος στον κλάδο εξόδου, με μόνο 2 συμβάντα

Κι ακόμα, με τα συστήματα υψηλής ταχύτητας ζύγισης εν κινήσει και στατικής ζύγισης βαρέων οχημάτων και τη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων, αποκαλύπτεται πως το 16% των βαρέων οχημάτων που ελέγχθηκαν ήταν υπέρβαρα

Ως προς την κόπωση των οδηγών βαρέων οχημάτων και με την εκπαίδευση που παρείχε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στις αστυνομικές αρχές για τον έλεγχο των «ευφυών» ταχογράφων και βάσει των στοιχείων του Τμ. Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Μαγνησίας, σε 414 ελέγχους καταγράφηκαν 2.423 παραβάσεις για υπέρβαση ωραρίου οδήγησης και 472 παραβάσεις για ταχογράφους

Ο Χώρος Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό Μαγνησίας είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του την 1η Νοεμβρίου 2023.

Καταλήγοντας, μέσω του νέου εκπτωτικού προγράμματος «Μοσχοχώρι Premium» ειδικά για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προσφέρει κλιμακωτές εκπτώσεις, εξασφαλίζοντας με €3 από την πρώτη διέλευση, την ιστορικά χαμηλότερη τιμή διοδίων στον Σταθμό Διοδίων Μοσχοχωρίου μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Δημοφιλή