ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2021 07:13 EET

Ιάπωνας καθηγητής εφηύρε την «τηλε-γεύση»

Και το πηρούνι που αυξάνει την ένταση του φαγητού.

KIM KYUNG-HOON via REUTERS
sdv

Ένας Ιάπωνας καθηγητής δημιούργησε μια πρωτότυπη οθόνη τηλεόρασης που που αντιγράφει τις γεύσεις φαγητών και την οποία γλείφεις προκειμένου να τις «απολαύσεις».

Η συσκευή, που ονομάζεται Taste the TV (TTTV), χρησιμοποιεί ένα καρουζέλ με 10 δοχεία γεύσης που ψεκάζουν ταυτόχρονα, για να δημιουργήσουν τη γεύση ενός συγκεκριμένου φαγητού. Στη συνέχεια, το δείγμα αποτυπώνεται σε ειδικό φιλμ πάνω σε μια επίπεδη οθόνη τηλεόρασης έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει.

KIM KYUNG-HOON via REUTERS

Στην εποχή του κορονοϊού, αυτού του είδους η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται και αλληλεπιδρούν με τον έξω κόσμο, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μέιτζι, Χομέι Μιγασίτα.

«Ο στόχος είναι να καταστήσουμε δυνατό για τους ανθρώπους να έχουν την εμπειρία να τρώνε σε ένα εστιατόριο στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμη και όταν μένουν στο σπίτι».

KIM KYUNG-HOON via REUTERS
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μέιτζι, Χομέι Μιγασίτα. γεμίζει τα δοχεία γεύσεων κατά την επίδειξη του Taste the TV (TTTV).

Ο Χομέι Μιγιασίτα συνεργάζεται με μια ομάδα, περίπου 30 μαθητών, που έχει δημιουργήσει μια γκάμα συσκευών που σχετίζονται με την γεύση, συμπεριλαμβανομένου ενός πιρουνιού που αυξάνη την ένταση της. Όπως είπε, κατασκεύασε μόνος του το πρωτότυπο TTTV το 2020 και ότι μια έκδοση που θα κυκλοφορούσε στο εμπόριο, η τιμή της θα ήταν περίπου 100.000 γιεν (774 ευρώ).

Άλλες πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για σομελιέ και μάγειρες, καθώς και παιχνίδια γευσιγνωσίας και κουίζ.

Παράλληλα ο Χομέι Μιγιασίτα ανέφερε ότι έχει έρθει σε σε επαφές με εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσει γεύσεις πίτσας ή σοκολάτας πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

KIM KYUNG-HOON via REUTERS