ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2019 15:07 EET | Updated 16/12/2019 15:18 EET

Ιαπωνία: Εγκαινιάστηκε το Στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020

Το κυριότερο υλικό του είναι το ξύλο. Είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα κι εγκαινιάστηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Tomohiro Ohsumi via Getty Images
Εθνικό Στάδιο Ιαπωνίας, Τόκιο.

Το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου.

Εμπνευστής και δημιουργός του είναι ο γνωστός γιαπωνέζος αρχιτέκτονας, Κένγκο Κούμα. Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, έδωσε το παρόν στην εκδήλωση για την επίσημη αποκάλυψη του επιβλητικού σταδίου.

Το στάδιο κόστισε συνολικά 157 δισεκατομμύρια Γεν (1,4 δυσεκατυμμύρια ευρώ). Διαθέτει 68.000 θέσεις και θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς, αλλά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

ASSOCIATED PRESS
Διαθέτει 68.000 θέσεις.

Εχει πέντε ορόφους πάνω από το έδαφος, με φυτά για σκιά, και δύο υπόγειους. Τα μεγάλα του στέγαστρα είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν την έλευση του αέρα για μια καλύτερη ατμόσφαιρα.

Ο Κένγκο Κούμα είναι γνωστός για την χρήση υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν «σύμβολο» για την εποχή στην οποία γίνονται και, γι′ αυτό, δημιουργήσαμε κάτι που αντικατοπτρίζει το θέμα των ημερών: το περιβάλλον» είχε πει ο αρχιτέκτονας στο CNN, τον Ιούνιο.

«Ετσι, επιλέξαμε το ξύλο, ως το καταλληλότερο υλικό» συνεχίζει.

Το στάδιο έχει οβάλ σχήμα και τρεις ορόφους καθισμάτων κάτω από μια οροφή κατασκευασμένη από χάλυβα και πλέγμα από ξύλο. O αρχιτέκτονας προμηθεύτηκε για το έργο περισσότερα από 70.000 κυβικά μέτρα ξύλο, από κάθε έναν από τους 47 νομούς της χώρας.

Το στάδιο βρίσκεται μέσα στο πάρκο Μέιτζι Τζινχού, το οποίο θεωρείται το πιο «πράσινο» μέρος του Τόκιο.

Γύρω από το στάδιο, υπάρχει ένας πεζόδρομος.

«Εκτός από το να δημιουργήσουμε ένα στάδιο, θέλαμε να συμβάλλουμε και στην κοινωνία. Σχεδιάσαμε ένα μέρος που θα απολαμβάνουν όλοι» λέει ο Κούμα.

Στην εκδήλωση της Κυριακής, ο Σίνζο Αμπε συνεχάρει τον Κούμα για την δημιουργία ενός σχεδίου «αρμονικού» με την γιαπωνέζικη κουλτούρα.

ASSOCIATED PRESS
Τα στεγάσματα είναι φτιαγμένα από ξύλο.

Το 2015, είχε επιλεγεί ένα φουτουριστικό σχέδιο η βρετανο-ιρακινής καταγωγής αρχιτέκτων Ζάχα Χαντίντ. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως, το απέρριψαν λόγω αντιδράσεων και υψηλών δαπανών. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Αράτα Ισοζάκι χαρακτήρισε το σχέδιο της Χαντίντ ως «ντροπή για τις μελλοντικές γενιές».

Στη συνέχεια τα ηνία του σχεδιασμού ανέλαβε ο 65χρονος Κούμα, ο οποίος είπε ότι εμπνεύστηκε από τους Ιαπωνικούς ναούς της περιόδου Εντο.

«Η σημερινή αρχιτεχτονική από τσιμέντο και άτσαλη είναι τόσο ψυχρή και σκληρή. Εγώ θέλω να την κάνω πιο ελαφριά και ανθρώπινη. Αυτό χρειάζεται η ανθρωπότητα σε αυτή την στρεσογόνα εποχή» υποστηρίζει ο Κούμα.

Το σχεδιό του αντικαθιστά το παλαιό Εθνικό Στάδιο, που είχε χτιστεί το 1950.

Το στάδιο θα εγκαινιάσει αγωνιστικά, στις 21 Δεκεμβρίου, ο τζαμαϊκανός πρωταθλητής Γιουσέιν Μπολντ. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί εκεί, θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου Ιαπωνίας, την Πρωτοχρονιά.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το γήπεδο θα φιλοξενεί πολλούς αγώνες ποδοσφαίρου και ράγκμπι.

ASSOCIATED PRESS
Η εκδήλωση για τα εγκαίνια, με την παρουσία του Σίνζο Αμπε και του Κένγκο Κούμα.

Πηγές: CNN, Rappler