Ιδού και η «απελευθέρωση» της Μπούτσα

Η ουκρανική Μπούτσα απελευθερώθηκε, «υποκριτή, αναγνώστη, όμοιέ μου, αδερφέ μου»;
3 Απριλίου 2022 - Εθελοντές μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους της Μπούχα
3 Απριλίου 2022 - Εθελοντές μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους της Μπούχα
Stringer . via Reuters

Στη Μόσχα μιλούν για «άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση» και απορρίπτουν τις κατηγορίες για γενοκτονία στην ουκρανική Μπούτσα, δυτικά του Κιέβου και γύρω στα 800 χιλιόμετρα μακριά από το Ντονέτσκ που εποφθαλμιά η πουτινική Ρωσία.

Οι εικόνες είναι συνταρακτικές, αλλά στη Μόσχα υποστηρίζουν πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, οι κάτοικοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τη Λευκορωσία.

Στη Μόσχα, επίσης, υποστηρίζουν πως τα πτώματα των φωτογραφιών «δεν έχουν νεκρική ακαμψία ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους». Παραλληλίζουν τις αναφορές του Κιέβου με όσα μεταδόθηκαν για την ισοπεδωμένη Μαριούπολη.

Οι εικόνες είναι συνταρακτικές και αφήνουν εκτεθειμένους όσους θέλουν να λέγονται άνθρωποι αλλά υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή ως υποτιθέμενη απάντηση στα όσα βίωσαν οι ρωσόφωνοι από το 2014 μέχρι το 2021.

Οι εικόνες είναι τεκμήρια εγκλημάτων πολέμου και αφήνουν εκτεθειμένους όσους αναζητούν το τάγμα Αζόφ στα συντρίμμια των ουκρανικών πόλεων, στα φέρετρα των αμάχων, στους στόχους του ρωσικού στρατού που του είπαν πως έχει ηθικό πλεονέκτημα για να διαπράττει σφαγές.

Ιδού κι η «απελευθέρωση» της Μπούτσα, που αναγνωρίστηκε ως πόλη μόλις το 2006, για να την ισοπεδώσουν οι φασίστες της Μόσχας το 2022, υποκριτή, αναγνώστη, όμοιέ μου, αδερφέ μου.

via Associated Press

Δημοφιλή