Γυναίκα εισέπνευσε το σκουλαρίκι που είχε στη μύτη της και κατέληξε στο χειρουργείο

Στην Ινδία το σκουλαρίκι στη μύτη θεωρείται σύμβολο της οικογενειακής κατάστασης.
via Associated Press

Όταν η Varsha Sahu από την Ινδία εισέπνευσε κατά λάθος το σκουλαρίκι που είχε τοποθετήσει στη μύτη της πριν από δύο μήνες, δεν ανησυχούσε πολύ.

Νόμιζε ότι αυτό είχε μπει στο στομάχι της και θα το απέβαλε από το πεπτικό της σύστημα.

Όμως το μεταλλικό αντικείμενο σφηνώθηκε στον πνεύμονά της και της προκάλεσε δυσφορίας και δύσπνοια μέχρι που τελικά αφαιρέθηκε από τους γιατρούς.

Όπως οι περισσότερες παντρεμένες Ινδουίστριες στην Ινδία, η 35χρονη Varsha φορούσε το σκουλαρίκι στη μύτη από τον γάμο της «16-17 χρόνια πριν», καθώς θεωρείται σύμβολο της οικογενειακής κατάστασης.

«Δεν ήξερα ότι η βίδα είχε φύγει», είπε στο BBC στο τηλέφωνο από το σπίτι της στην πόλη Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας.

«Κουβέντιαζα και πήρα μια βαθιά ανάσα και την εισέπνευσα. Δεν είχα ιδέα ότι μπήκε στον αεραγωγό μου. Νόμιζα ότι είχε μπει στο στομάχι μου», πρόσθεσε η μητέρα δύο έφηβων αγοριών.

Ο Δρ Debraj Jash, πνευμονολόγος στο Medica Superspecialty Hospital, ο οποίος αφαίρεσε το σκουλαρίκι από τον πνεύμονα της Varsha τον περασμένο μήνα, περιέγραψε την περίπτωσή της ως «εξαιρετικά σπάνια» - τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μόνο δύο περιπτώσεις την περασμένη δεκαετία.

«Μερικές φορές έχουμε περιπτώσεις όπου ξηροί καρποί ή καρύδια μπετέλ έχουν εισχωρήσει στους πνεύμονες των ανθρώπων, αλλά οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις αφορούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Μια γυναίκα ασθενής στα 30 της αποτελεί εξαίρεση».

Η ιστορία της Varsha ήρθε στο φως όταν - ένα μήνα μετά την εισπνοή του σκουλαρικιού- πήγε σε έναν γιατρό παραπονούμενη ότι είχε επίμονο βήχα, δύσπνοια και πνευμονία. Αρχικά πίστευε ότι είχε αναπνευστικές δυσκολίες λόγω ενός προηγούμενου τραυματισμού στη μύτη της.

Όταν τα φάρμακα δεν βοήθησαν, συμβουλεύτηκε έναν πνευμονολόγο. Μια αξονική τομογραφία ανίχνευσε το αντικείμενο στον πνεύμονά της.

Η πνευμονολόγος τοποθέτησε ένα βρογχοσκόπιο με οπτικές ίνες - μια μικροσκοπική κάμερα με λαβίδα - στον αεραγωγό της. Αλλά δεν μπορούσε να πιάσει το «κοφτερό λαμπερό αντικείμενο» και δεν κατάφερε να το τραβήξει έξω. Στη συνέχεια παρέπεμψε τον ασθενή στον γιατρό Jash.

«Έπρεπε πρώτα να συμβουλεύσουμε την ασθενή. Ανησυχούσε μήπως υποβληθεί σε δεύτερη διαδικασία τόσο σύντομα μετά την πρώτη, αλλά της εξηγήσαμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει θέση σε αυτό για ξένο αντικείμενο» αυτός είπε.

«Της είπαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτεί το σώμα της και ότι αν δε το αφαιρούσαν, η πνευμονία της θα συνέχιζε να χειροτερεύει», πρόσθεσε.

Ο Δρ Jash λέει ότι της είπε επίσης ότι ίσως χρειαστεί να κάνουν μια επεμβατική χειρουργική επέμβαση που θα περιελάμβανε την αφαίρεση ενός τμήματος του πνεύμονα της. Αλλά καθώς θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπλοκές, αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά το βρογχοσκόπιο με οπτικές ίνες.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγάλεις ένα αιχμηρό αντικείμενο με ένα κανονικό εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Το αντικείμενο βρισκόταν στον πνεύμονά της για περισσότερες από δύο εβδομάδες και ιστοί είχαν ήδη αναπτυχθεί γύρω του.

«Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί εάν κατά την εξαγωγή, το σκουλαρίκι ερχόταν σε επαφή με τον αεραγωγό - που είναι πολύ στενός - θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό και να οδηγήσει σε αιμορραγία που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή».

Αλλά η διαδικασία, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ήταν επιτυχής και η Varsha πήρε εξιτήριο μετά από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο.

«Γύρισε για παρακολούθηση και τώρα είναι τέλεια», είπε ο Δρ Jash.

Η Varsha γελάει όταν τη ρωτάω αν έχει ξαναφορέσει σκουλαρίκι στη μύτη.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά συνέβη. Δεν θέλω να επαναληφθεί.”

Δημοφιλή