Ινδονησία: Σχολεία ανοίγουν δοκιμαστικά στις 5.30 τα ξημερώματα, έξαλλοι οι γονείς

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.
via Associated Press

Eνα αμφιλεγόμενο πιλοτικό πρόγραμμα στο Κουπάνγκ της Ινδονησίας αναγκάζει τους μαθητές της τελευταίας τάξης σε 10 λύκεια να ξεκινούν μαθήματα από το άγριο χάραμα.

Νωρίς κάθε πρωί στην πόλη της Απω Ανατολής οι νυσταγμένοι έφηβοι σχεδόν «υπνοβατούν» στους δρόμους καθώς πηγαίνουν προς το σχολείο. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα πείραμα που στόχο έχει να καταγράψει τον αντίκτυπο εάν η μέρα ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μαθήματα στις 5:30 το πρωί. Οι αρχές λένε ότι το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από τις τοπικές αρχές, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πειθαρχίας των παιδιών. Σύμφωνα με τους γονείς, ωστόσο, τα παιδιά είναι εξαντλημένα από τη στιγμή που γυρίζουν στο σπίτι. Τα σχολεία στην Ινδονησία γενικά ξεκινούν μεταξύ 7 και 8 π.μ.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, τώρα πρέπει να φεύγουν από το σπίτι όσο είναι ακόμα σκοτάδι. Δεν μπορώ να το δεχτώ… η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη όταν είναι σκοτεινά και ήσυχα», λέει η Ράμπου Ατα, μητέρα μιας 16χρονης.

Η κόρη της πρέπει τώρα να ξυπάει στις 4 το πρωί για να ετοιμαστεί και να πάει στο σχολείο - το ίδιο κι εκείνη. Το σχολείο συνήθως τελειώνει περίπου στις 3.30 μ.μ. στην Ινδονησία.

Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά τους. «Θα κοιμούνται μόνο για λίγες ώρες και αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Αυτό θα τους προκαλέσει επίσης άγχος και θα παρεκτραπούν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το Υπουργείο Ενδυνάμωσης των Γυναικών και Παιδικής Προστασίας καθώς και η ινδονησιακή Επιτροπή Παιδικής Προστασίας έχουν εκφράσει εκκλήσεις για αναθεώρηση της πολιτικής αυτής.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να ξεκινούν τα μαθήματα στις 8:30 π.μ. ή αργότερα, για να έχουν αρκετό χρόνο για ύπνο.

Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση του Κουπάνγκ συνεχίζει το πείραμά της, παρά την κριτική, και το έχει επεκτείνςι ακόμη και στην τοπική υπηρεσία εκπαίδευσης, όπου και οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκινούν τώρα τη μέρα τους στις 5:30 π.μ.

(Με πληροφορίες από Guardian, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα