Ιράκ: Διπλή επίθεση με drones κατά αμερικανικών στρατευμάτων από σιιτικές πολιτοφυλακές

Aυξάνονται oι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. H ιρακινή Χεζμπολάχ απειλεί να επιτεθεί σε αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους.
Ιρακινοί καίνε ισραηλινές σημαίες κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, Βαγδάτη.
Ιρακινοί καίνε ισραηλινές σημαίες κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, Βαγδάτη.
via Associated Press

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που επιτέθηκαν σε βάση που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ αναχαιτίστηκαν την Τετάρτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ώρες αργότερα, μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση με drones σε μια δεύτερη βάση των ΗΠΑ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί σε κανένα από τα δύο περιστατικά.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης και φόβων για μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στον απόηχο του τελευταίου πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Χεζμπολάχ, τον ισχυρό σύμμαχο της Χαμάς απέναντι από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στο Λίβανο και το τρομερό οπλοστάσιό της. Η ομάδα έχει ανταλλάξει -μέχρι στιγμής περιορισμένα- πλήγματα με το Ισραήλ στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ έχουν επίσης απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις λόγω της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ.

″Οι πύραυλοι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι ειδικές δυνάμεις μας είναι έτοιμα να κατευθύνουν ποιοτικά πλήγματα στον αμερικανικό εχθρό στις βάσεις του και να διαταράξουν τα συμφέροντά του, αν παρέμβει σε αυτή τη μάχη”, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Αχμάντ ”Αμπού Χουσεΐν” αλ Χαμιντάουι, επικεφαλής της Καταϊμπ Χεζμπολάχ (σ.σ ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής). Απείλησε επίσης ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων.

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης και προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο της Γάζας, η ομάδα εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε τις ΗΠΑ και την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για την καταστροφή και ζητούσε τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

«Αυτοί οι κακοί άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Διαφορετικά, θα γευτούν τη φωτιά της κόλασης σε αυτόν τον κόσμο πριν από τη μετά θάνατον ζωή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Τετάρτη. Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να σχολιάσει στον Τύπο, επιβεβαίωσε την επίθεση και την αναχαίτιση, αλλά δεν αποκάλυψε ποια βάση ήταν ο στόχος.

Η Tashkil al-Waritheen, μια άλλη παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη σε ανακοίνωσή της για μια δεύτερη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η οποία, όπως είπε, είχε στόχο την αεροπορική βάση al-Harir στο βόρειο Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν αμέσως τον ισχυρισμό για δεύτερη επίθεση.

Επίσης, την Τετάρτη, ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μια ”κοινή αίθουσα επιχειρήσεων” για να βοηθήσουν τη Χαμάς στην πολεμική της προσπάθεια.

Δύο αξιωματούχοι των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στο Ιράκ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα, δήλωσαν ότι οι ένοπλες ομάδες ήταν σε επιφυλακή και έτοιμες να συμμετάσχουν στη μάχη, αλλά ότι το Ιράν δεν είχε ακόμη δώσει την έγκριση να ανοίξουν νέο μέτωπο. Ηγετικά στελέχη ορισμένων από τις παρατάξεις βρίσκονται τώρα στο Λίβανο και τη Συρία σε περίπτωση που λάβουν εντολή να προχωρήσουν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Δημοφιλή