Ισπανία: Δεκάδες επιβάτες τραυματίες σε τρένο που περικυκλώθηκε από τις φλόγες

Βίντεο που κόβει την ανάσα μέσα από την αμαξοστοιχία.
|
via Associated Press

Μια πυρκαγιά που πλησίαζε απειλητικά ένα τρένο στην ανατολική Ισπανία ανάγκασε τον μηχανοδηγό να σταματήσει, ώστε να είναι έτοιμος να αλλάξει κατεύθυνση για να αποφύγει τις φλόγες, ωστόσο αρκετοί επιβάτες τραυματίστηκαν όταν κατέβηκαν αντί να περιμένουν.

Το τρένο ταξίδευε στην περιοχή της Βαλένθια το βράδυ της Τρίτης, όταν ο οδηγός αποφάσισε να αντιστρέψει την πορεία του λόγω της πυρκαγιάς που προχωρούσε από την πόλη Μπεγίς, πιο ανατολικά.

Ορισμένοι από τους συνολικά 48 επιβάτες κατέβηκαν από το τρένο όταν αυτό σταμάτησε στην ύπαιθρο, συμπεριλαμβανομένων μερικών που έσπασαν τα παράθυρα για να ξεφύγουν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ.

Δύο από αυτούς με τα πιο σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο ενώ άλλοι, ανάμεσά τους ένα νεαρό κορίτσι περίπου 10 ετών, μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μια 58χρονη είναι μεταξύ εκείνων που υπέστησαν τα χειρότερα εγκαύματα αφού έφυγαν από το τρένο.

Η πυρκαγιά είναι μία από τις δύο που εξακολουθούν να μαίνεται εκτός ελέγχου στην ανατολική Ισπανία. Νότια της πόλης της Βαλένθια, μια μεγαλύτερη πυρκαγιά γύρω από την περιοχή Βαλ ντ’Εμπο έχει αναγκάσει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους να εκκενώσουν πόλεις και χωριά από το Σαββατοκύριακο.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές αναφέρει ότι 679.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής φέτος στην Ισπανία. Αυτός ο αριθμός είναι τετραπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της χώρας (165.000 στρέμματα) από το 2006, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά αρχεία.

Στη γειτονική Πορτογαλία, οι αρχές είπαν ότι ήλπιζαν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που καίει εδώ και 12 ημέρες και έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στο φυσικό πάρκο Serra da Estrela.

Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μια νέα πρόγνωση για καύσωνα στην περιοχή θα μπορούσε να περιπλέξει το έργο τους.

Ο καπνός από τη φωτιά στην Πορτογαλία έφτασε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά, την Τρίτη.

(με πληροφορίες από Associated Press, Guardian)