Ιταλία: «Η υιοθεσία είναι για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά» δηλώνει ομοφυλόφιλη μητέρα

«Τα παιδιά μας μας αποκαλούν "μαμά", είμαστε μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες», είπε η ομοφυλόφιλη μητέρα από την Πάντοβα που της επιδόθηκε δικαστικό έγγραφο.
Anchiy via Getty Images

Η υιοθεσία είναι για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, δήλωσε την Τετάρτη στο ANSA η μία σύντροφος ενός λεσβιακού ζευγαριού που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρόσφατου αιτήματος των εισαγγελέων της Πάντοβα να διαγραφεί το όνομα της μη βιολογικής μητέρας από το πιστοποιητικό γέννησης της μικρής τους κόρης λόγω υποτιθέμενης παρανομίας.

«Είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε παιδιά, να τα συλλάβουμε, να τα γεννήσουμε, να τα φροντίσουμε», τόνισε η μητέρα.

«Γεννήθηκαν στο πλαίσιο ενός γάμου, μιας σχέσης που κράτησε 14 χρόνια», πρόσθεσε.

Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

«Τα παιδιά μας πάντα μας αποκαλούσαν ‘μαμά’. Είμαστε ήδη μια οικογένεια όπως όλες οι άλλες. Είναι μια ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που γεννήθηκαν από δύο διαφορετικές μητέρες, αλλά που γενετικά είναι αδέλφια», κατέληξε η μητέρα.

Τη Δευτέρα το ζευγάρι έλαβε ειδοποίηση ότι ο τοπικός εισαγγελέας ζήτησε από δικαστήριο να διορθώσει το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του ζευγαριού -που καταχωρήθηκε τον Αύγουστο του 2017- μέσω της ακύρωσης του ονόματος της μη βιολογικής μητέρας και της διόρθωσης του επωνύμου που αποδόθηκε στην κόρη μέσω της ακύρωσης του επωνύμου της δεύτερης μητέρας, με την αιτιολογία ότι παραβιάζει την ιταλική νομοθεσία, αλλά και πρόσφατες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα, η μη βιολογική μητέρα θα πρέπει να υιοθετήσει το παιδί προκειμένου να έχει γονικά δικαιώματα.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση Μελόνι δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση και ακτιβιστές για τα δικαιώματα, αφού έδωσε εντολή στους δημάρχους των πόλεων να σταματήσουν να καταχωρύνουν και τα δύο μέλη ενός ομόφυλου ζευγαριού ως γονείς ενός παιδιού μέσω μιας διαδικασίας που βασίζεται στη μετεγγραφή στα ιταλικά δημοτολόγια των πιστοποιητικών γέννησης των παιδιών που έχουν συλληφθεί μέσω παρένθετης μητρότητας, η οποία είναι παράνομη στην Ιταλία, ή με Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια στην Ιταλία, επικαλούμενη απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά πρακτικά και νομικά προβλήματα, καθώς μόνο το μέλος του ζευγαριού που είναι ο βιολογικός γονέας του παιδιού θα καταγράφεται ως νόμιμος γονέας του.

Πηγή: ANSA