Ιταλία: Η Μελόνι απαγορεύει τα αγγλικά στο δημόσιο με νέο νόμο

Θα τιμωρείται η χρήση των αγγλικών κι άλλων ξένων λέξεων σε επίσημα κείμενα με πρόστιμο μέχρι και 100.000 ευρώ.
REMO CASILLI via Reuters

H δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προώθησε νέα πρόταση νόμου που θα τιμωρεί τη χρήση αγγλικών και άλλων ξένων λέξεων στις δημόσιες υπηρεσίες με πρόστιμα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ.

Ο στόχος της νομοθεσίας, που έχει δεχθεί ευρεία καταδίκη στη χώρα ακόμη και από καταξιωμένους μελετητές της ιταλικής γλωσσολογίας και φιλολογίας, την περίφημη Accademia della Crusca, είναι «η υπεράσπιση και προώθηση της ιταλικής γλώσσας» και η προστασία της εθνικής ταυτότητας, σύμφωνα με το κόμμα της Μελώνης.

Η νέα πρόταση, την οποία υποστήριξε η Μελόνι, εισήγαγε ο Φάμπιο Ραμπέλι, μέλος της κάτω βουλής της Ιταλίας. Σε ένα tweet που καρφιτσώθηκε στο προφίλ του στο Twitter, ο βουλευτής δίνει ένα παράδειγμα της λεγόμενης «Αγγλομανίας» που θα επιβάλει πρόστιμο σε Ιταλούς πολιτικούς και γραφειοκράτες εάν ψηφιστεί ο νόμος.

«Στην κάτω αίθουσα των βουλευτών μιλάμε ιταλικά», αναφέρει ο Ραμπέλι. «Συνεχίζουμε τη μάχη μας για τη χρήση της γλώσσας μας αντί της αγγλικής. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αποκαλούμε “dispenser” το απολυμαντικό χεριών».

Αντί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «dispenser» στα αγγλικά, η κυβέρνηση της Mελόνι ζητά από τους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν την ιταλική έκφραση: «dispensatore di liquido igienizzante per le mani».

Η ιταλική γλώσσα –όπως και οι περισσότερες άλλες γλώσσες στην Ευρώπη– έχει υιοθετήσει πολλούς αγγλικούς όρους και λέξεις τα τελευταία χρόνια, εν μέρει επειδή αυτοί οι όροι και λέξεις υποδεικνύουν «νέα» πράγματα που δεν ανήκαν στην ιταλική παράδοση (υπολογιστές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έξυπνη εργασία) , εν μέρει επειδή η αγγλική γλώσσα προσφέρει συχνά μια πιο συνοπτική, πιο εύστοχη εκδοχή όρων που στα ιταλικά θα χρειαζόταν ένας αρκετά σχοινοτενής τρόπος για να εκφραστούν.

Πηγή: euronews

Δημοφιλή