Ιταλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την κατ' οίκον καλλιέργεια κάνναβης για ιδιωτική χρήση

Εντονες αντιδράσεις από την Λέγκα του Βορρά και το Φόρτσα Ιτάλια.
Bloomberg Creative Photos via Getty Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει νόμιμη την κατ′ οίκον καλλιέργεια, μικρής ποσότητας κάνναβης, για ιδιωτική χρήση.

Πρόκειται για μία απόφαση ορόσημο, που προκαλεί εκκλήσεις για περαιτέρω νομιμοποίηση από τους υποστηρικτές της και θυμό από τα συντηρητικά τμήματα της ιταλικής κοινωνίας.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βγήκε στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά πέρασε απαρατήρητη μέχρι την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, όταν και έγινε γνωστή, από τα Ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων, πυροδοτώντας αμέσως, μεγάλη πολιτική συζήτηση στην χώρα.

«Το δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο. Τώρα εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο Ματέο Μαντέρο, γερουσιαστής από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο Μαντέρο παρουσίασε μια τροποποίηση στον προϋπολογισμό του 2020, ζητώντας την νομιμοποίηση της κάνναβης για ιδιωτική χρήση, αλλά κρίθηκε απαράδεκτη από τον ομιλητή της συντηρητικής παράταξης, Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, Λέγκα του Βορρά, όπως και το Φόρτσα Ιτάλια, είναι αντίθετοι στην νομιμοποίηση της κάνναβης για ιδιωτική χρήση. Οπως δήλωσε Μαουρίτσιο Γκασπαράτι, γερουσιαστής του Φόρτσα Ιτάλια, μία κεντροδεξιά κυβέρνηση «Θα ακυρώσει αυτή την απαράδεκτη δικαστική απόφαση».

Ο Σαλβίνι, που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, μέχρι τον Αύγουστο, όταν και παραιτήθηκε, προώθησε το κλείσιμο των καταστημάτων πώλησης κάνναβης, ενώ τον Μάιο, δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως πολλά από τα προϊόντα που πουλούσαν, να κριθούν παράνομα.

Πάντως με την μέχρι τώρα κατάσταση, το κίνημα 5 Αστέρων να είναι υπέρ της νομιμοποίησης και τον κεντρο δεξιό συνασπισμό να διαφωνεί, δείχνει πως το μέλλον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιο.

Πηγή: HuffPost US