Και κατά του Ιρλανδού πρωθυπουργού το Ισραήλ για μια λέξη σχετικά με την 9χρονη όμηρο της Χαμάς

Φραστική επίθεση από το ισραηλινό ΥΠΕΞ και κλήση για εξηγήσεις στον πρέσβη. Μια ημέρα νωρίτερα επιτίθετο στους ηγέτες Ισπανίας και Βελγίου για σχόλια τους σχετικά με τους αμάχους.
H Έμιλυ στην αγκαλιά του πατέρα της
H Έμιλυ στην αγκαλιά του πατέρα της
via Associated Press

Μια λέξη που χρησιμοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρετίζοντας την απελευθέρωση από την Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής κατά τη δεύτερη μέρα απελευθέρωσης ομήρων ήταν αρκετή για δεχθεί φραστική επίθεση από τον Υπ.Εξωτερικών του Ισραήλ και να κληθεί για εξηγήσεις ο πρέσβης της χώρας.

Η 9 ετών Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν το Σάββατο μετά από 50 μέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το κορίτσι αρχικά θεωρήθηκε πως είχε δολοφονηθεί κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο κιμπούτς Μπεερί. Αργότερα έγινε γνωστό πως η Έμιλι ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που είχαν απαχθεί.

Σχολιάζοντας με ενθουσιασμό την απελευθέρωση του κοριτσιού ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ έκανε λόγο για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», λέγοντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».

Η λέξη χαθεί ήταν αρκετή ώστε τα Ισραήλ να προκαλέσει την έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επιτέθηκε φραστικά στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και με μια ανάρτηση στο Χ απευθυνόμενος στον Βαράντκαρ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!». «Η Έμιλι Χαντ δεν ”χάθηκε”, την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».

Πηγές: Al Jazzera, Times of Israel, AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή