Καλαμαράκια γεμιστά με πλιγούρι μυρωδικά, σπετσιέρικο και λευκό ξηρό Μοσχάτο Σάμου

Θαλασσινές γεύσεις για αλλαγή μετά τις καταχρήσεις των εορτών.
.
.
.

Οι γιορτινές μέρες παραδοσιακά συνδέονται με πληθώρα γεύσεων που αφήνουν, εκτός από τις αναμνήσεις για τις όμορφες στιγμές και μερικά κιλά παραπάνω. Οπότε, μετά την υπερκατανάλωση κρεάτων στα εορταστικά δείπνα, καλό θα ήταν να βάλουμε στη διατροφή μας κάτι πιο ελαφρύ, αλλά πεντανόστιμο: Καλαμαράκια γεμιστά με πληγούρι, λαχανικά, «σπετσιέρικο», μυρωδικά και λευκό ξηρό σαμιώτικο κρασί:

Συστατικά για 4 ατομα

  • 1 κιλό καλαμάρακια μικρα

  • 150 γρ ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες

  • 1 καρότο μεγάλο στον χοντρό τρίφτη

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 3 κλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι άνηθο

  • 100 γρ πλιγούρι αλάτι, πιπέρι

  • 500 γρ τριμμένη ντομάτα

  • 200 μλ λευκό ξηρό κρασί Μοσχάτο Σάμου

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπετσιέρικο (μίγμα μπαχαρικών από την Κέρκυρα) σε καταστήματα μπαχαρικών

Οδηγίες

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρόντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια πιπεριές, τα πλοκάμια το καρότο και προσθέτουμε τα μυρωδικά

και το πλιγούρι, προς το τέλος και προσθέτουμε το κρασί . Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό την ντομάτα και το σπετσιέρικο.. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου.

Καλή σας όρεξη!