Κυριακάτικο τραπέζι: Λαζάνια με πιπεριές, μελιτζάνα, φέτα και μηλόπιτα με καρυδόψιχα

Με σταφίδες βουτηγμένες σε κονιάκ.
Foodcollection RF via Getty Images

Συνεχίζουμε την αποτοξίνωση από το κρέας και στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας, καθώς επιλέγουμε μία συνταγή για το κυρίως πιάτο, με βασικά υλικά, τα ζυμαρικά και τα λαχανικά.

Έτσι λοιπόν, μαγειρεύουμε λαζάνια με μελιτζάνα, πιπεριές κόκκινες και κίτρινες, ντομάτα που τα παντρεύουμε με τυρί φέτα και βασιλικό. Για γλυκό θα ετοιμάσουμε αγαπημένη μηλόπιτα με καρυδόψιχα την οποία αν θέλουμε την πειράζουμε με σταφίδες βουτηγμένες σε κονιάκ.

Καλή όρεξη.

Λαζάνια με πιπεριές, μελιτζάνα και τυρί φέτα

Μερίδες: 4

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

500 γρ. λαζάνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)

2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες

8 γλυκιές πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες)

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες

250 γρ. τυρί φέτα

2 φλιτζάνια γάλα

1 φλιτζάνι τριμμένο ένταμ για την επιφάνεια

3 κ.γ. βασιλικό

ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις πιπεριές, τι βάζουμε ολόκληρες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων. Τις αφήνουμε σκεπασμένες για 10 λεπτά μέχρι να ιδρώσουν και να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε με ευκολία.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Τις απλώνουμε σε δύο ταψιά (ξεχωριστά το κάθε είδος), τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.

Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, βγάζουμε τα κοτσανάκια και τους σπόρους, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τις αλατίζουμε. Ανακατεύουμε την φέτα με το γάλα και τον βασιλικό.

Απλώνουμε λίγο από το μείγμα της φέτας στην βάση ενός πυρίμαχου σκεύους με διαστάσεις περίπου 25x35. Βάζουμε μια σειρά λαζάνια και στρώνουμε με την σειρά φέτες ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριές και λίγο από το μείγμα της φέτας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά. Προσέχουμε να καλύψουμε την επιφάνεια με λαχανικά και μείγμα φέτας για να μην στεγνώσουν τα λαζάνια.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο ένταμ και ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.

Μηλόπιτα με καρυδόψιχα

Stefan Tomic via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι βούτυρο

4 αυγά

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

5 μήλα

3 κ.σ. ζάχαρη

1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα

1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 δόσεις βανίλια

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

1/2 κ.γ. κανέλα

3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, την βανίλια, την κρέμα γάλακτος και λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Αλείφουμε ένα ταψί Νο 26 με βούτυρο και απλώνουμε το μείγμα. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και τον χυμό λεμόνι. Τα στραγγίζουμε καλά και τα στρώνουμε πάνω στην ζύμη.

Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε τα μήλα με την κανέλα, την καρυδόψιχα και την ζάχαρη με το βούτυρο. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση 2 κ.σ. σταφίδες ξανθές, αφού τις αφήσουμε σε ένα μπολ με κονιάκ, ώσπου να μαλακώσουν.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... πίτες και τάρτες» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.