Κυριακάτικο τραπέζι: Σουφλέ τυριών και τάρτα λεμόνι με φρέσκο βασιλικό και ρόδι

Μια συνταγή για αγαπημένο φαγητό.
Michelle Arnold via Getty Images/EyeEm

Και εκεί που έψαχνα τι να μαγειρέψουμε για το τραπέζι της Κυριακής, να σου μπροστά μου συνταγή για αγαπημένο φαγητό.

Σουφλέ με δύο τυριά, γραβιέρα και παρμεζάνα που μπορούμε να σερβίρουμε με μια σαλάτα αρωματισμένη με ξύδι μπαλσάμικο και κοπανισμένους σπόρους από μάραθο.

Όσο για το γλυκό μας, επιλέγουμε μια τάρτα λεμόνι με φρέσκο βασιλικό και ρόδι.

Καλή όρεξη.

Σουφλέ με τυριά

Μερίδες: 4 - 6

Μαγείρεμα: 30 λεπτά περίπου

Υλικά

για ένα σκεύος 15 x 6

1 κ.σ. βούτυρο

10 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

για το μείγμα

35 γρ. βούτυρο

25 γρ. αλεύρι

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα

4 αυγά, χωριστά κρόκοι και ασπράδια

50 γρ. γραβιέρα ψιλοτριμμένη

50 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

αλάτι και γρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλείφουμε ένα σκεύος με το βούτυρο και το πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ζεσταίνουμε μέσα ένα ταψί.

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα χτυπώντας το μείγμα μέχρι να διαλυθεί καλά. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Το σκεπάζουμε και το σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε τους κρόκους, έναν έναν και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και το καγιέν. Βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από την μαρέγκα στο μείγμα τυριών και την αναμιγνύουμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και την υπόλοιπη μαρέγκα και την αναμιγνύουμε με την βοήθεια πλατιάς σπάτουλας και με μεγάλες κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μην χάσουμε τον πολύτιμο αέρα της μαρέγκας.

Γεμίζουμε το σκεύος για το σουφλέ κατά τα 2/3. Βρέχουμε τον αντίχειρα με νερό και τον περνάμε μία γύρα από την μέσα μεριά του σκεύους για να βραχεί και να μην ακουμπάει πάνω του το μείγμα και να μπορέσει έτσι να ανέβει πιο εύκολα.

Βάζουμε το σουφλέ πάνω στο ζεστό ταψί στον φούρνο και το ψήνουμε για 10 λεπτά στην αρχή στους 200 βαθμούς και στην συνέχεια για άλλα 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από ET κουζίνα από τον Ηλία Μαμαλάκη

Τάρτα λεμόνι αρωματισμένη με φρέσκο βασιλικό και ρόδι

Renée S. Suen via Getty Images

Μερίδες: 6

Ψήσιμο: 20 - 25 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη (γλυκιά)

250 γρ. αλεύρι

100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. αλάτι

για την κρέμα λεμόνι

3 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα)

2 αυγά 135 γρ. ζάχαρη

165 γρ. βούτυρο

3 φύλλα ζελατίνης (μαλακωμένες σε κρύο νερό)

1 σφηνάκι λιμοντσέλο

5 φύλλα βασιλικού

για το γαρνίρισμα

1 φρέσκο ρόδι (τους καρπούς)

Εκτέλεση

για την ζύμη

Απλώνουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε μια μεγάλη τρύπα στην μέση σαν πηγάδι. Προσθέτουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα όλα τα υλικά που έχουμε βάλει στην μέση του αλευριού και προσθέτουμε τα αυγά. Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ανακατεύουμε καλά.

Ζυμώνουμε το μείγμα 2-3 φορές με την παλάμη του χεριού μας για να το κάνουμε απαλό. Τυλίγουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Ανοίγουμε την ζύμη με ένα πλάστη και την στρώνουμε σε μία ταρτιέρα 18 εκατοστών. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά.

για την κρέμα

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, τα αυγά και την ζάχαρη. Τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε τις ζελατίνες, το λιμοντσέλο και τον φρέσκο βασιλικό και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Βάζουμε την κρέμα επάνω στην ψημένη τάρτα και γαρνίρουμε με το φρέσκο ρόδι.

Tip

Για πιο τραγανή ζύμη δεν την ανοίγουμε με τον πλάστη. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την ισιώνουμε μέσα στις παλάμες μας.

Αναδημοσίευση από ET κουζίνα από τον Ηλία Μαμαλάκη