Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό: «Καταπέλτης το δεύτερο lockdown»

Κοινή επιστολή 22 σωματείων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού.
Marcos Calvo via Getty Images

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό με επιστολή τους στις 13 Νοεμβρίου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία έχει τίτλο «Καταπέλτης το δεύτερο lockdown στον Πολιτισμό», ζητούν κατ′ αρχήν «την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που (θα) συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν από Περιφέρειες, Δήμους και Πολιτιστικούς Φορείς (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημοτικά Θέατρα, κλπ.)».

Όπως επίσης, «να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι πιστώσεις των αποζημιώσεων στους δικαιούχους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο» επισημαίνοντας ότι από το πρώτο lockdown του Μαρτίου έως σήμερα τα επιδόματα δόθηκαν «με μεγάλες καθυστερήσεις και με το σταγονόμετρο μετά από επίμονους δικούς τους αγώνες».

Την επιστολή υπογράφουν 22 σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου «προκειμένου να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο τους».

Μεταξύ των αιτημάτων τους που αναφέρουν στην επιστολή είναι να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών (έληγε στις 20/10). Να επεκταθεί το επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο (δεύτερο γενικευμένο lockdown) και Δεκέμβριο και, «γενικότερα, για όσο διάστημα θα είναι κλειστοί οι χώροι εργασίας τους». Η εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού κ.ά.

Ακολουθεί η κοινή επιστολή:

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο, φάνηκε η απύθμενη και προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό. Επιδόματα με μεγάλες καθυστερήσεις και με το σταγονόμετρο μετά από επίμονους δικούς μας αγώνες, ακατανόητη επιμήκυνση της αναστολής εργασίας όντας ο τελευταίος κλάδος που άνοιξε και παλινωδίες στη διαμόρφωση υγειονομικού πλαισίου.

Την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο μας, απέδειξαν επίσης οι χειρισμοί της τον περασμένο Αύγουστο, μετά την άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μία σειρά αυστηρών μέτρων που αφορούσαν στον Πολιτισμό, τα οποία δεν ενσωματώθηκαν ποτέ σε ΦΕΚ, αλλά ήταν αρκετά ώστε να προκαλέσουν πλήθος ακυρώσεων των ήδη ελάχιστων προγραμματισμένων εκδηλώσεων όχι μόνο από ιδιώτες, αλλά και από Δήμους, Περιφέρειες, ακόμα και το ίδιο το ΥΠΠΟΑ.

Το δεύτερο, ολικό lockdown, έρχεται ως καταπέλτης να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο μας.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μπορέσουν να αποζημιωθούν και να στηριχθούν συνολικότερα - και όχι μόνο μέσω ενός επιδόματος - ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν.

Γι’ αυτό ζητάμε:

  1. Την πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων που (θα) συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν από Περιφέρειες, Δήμους και Πολιτιστικούς Φορείς (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημοτικά Θέατρα, κλπ.).

  2. Να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι πιστώσεις των αποζημιώσεων στους δικαιούχους για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

  3. Να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών. Όσοι δηλαδή εντάχθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. Είναι δεδομένες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την εξαρχής προβληματική λειτουργία του Μητρώου και την μόλις μετά τις 15 Οκτωβρίου συμπλήρωσή του με ειδικότητες, και ΚΥΡΙΩΣ για την παλινωδία στην στοχοθεσία του: Ενώ ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όσο και ο Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλαος Γιατρομανωλάκης έλεγαν πως δεν θα είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, τελικά, συνέβη το ακριβώς αντίθετο, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά.

  4. Σε σχέση με το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ της κατηγορίας λ1, να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε αντίθεση με το επίδομα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο για το επίδομα αυτό είναι η 15η και όχι η 20η Οκτωβρίου.

  5. Αυτόματη επέκταση του επιδόματος και για τους μήνες Νοέμβριο (δεύτερο γενικευμένο lockdown) και Δεκέμβριο και, γενικότερα, για όσο διάστημα θα είναι κλειστοί οι χώροι εργασίας μας.

  6. Όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι ΚΑΙ της μείωσης ενοικίου, όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας.

  7. Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ και όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων.

  8. Επίδομα θέρμανσης.

  9. Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους για όσο διάστημα είναι κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι (και όχι δίμηνες ανανεώσεις).

  10. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για εργαζόμενους στον Πολιτισμό το 2020.

  11. Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού. Ζητάμε την άμεση στήριξη των Οργανισμών Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση, λόγω της ολοκληρωτικής παύσης εσόδων από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που αφορούν στη δημόσια εκτέλεση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, όπως πράττουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το εθνικό τους ρεπερτόριο, να στηρίξει ουσιαστικά τους Έλληνες καλλιτέχνες, την ουσιαστική στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με ποσοστώσεις, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που έχουν στον Πολιτισμό μας η ελληνική δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της Τέχνης.

  12. Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ (π.χ. τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις) να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία τους. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι της ειδικότητας να επιδοτηθούν με βεβαίωση από το επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

Τέλος επισημαίνουμε ότι έχουμε καταγγελίες συναδέλφων μας για παραρτήματα ΟΑΕΔ, τα οποία αρνούνται να εγκρίνουν το εποχικό επίδομα με αιτιολογία ότι υπάρχει απόλυση. Επίσης, απορρίπτουν δικαιούχους από το εποχικό επίδομα γιατί έχουν συγκέντρωση ενσήμων από διάφορες ειδικότητες του κλάδου μας, μη συμπληρώνοντας ωστόσο τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων ανά ειδικότητα που θα τους επιτρέψει να το πάρουν.

Τα αιτήματά μας και οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν σε ένα επίδομα 534€, που μάλιστα έχει αφήσει ακάλυπτο σχεδόν το σύνολο του κλάδου για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κάλυψη των αναγκών μας, για τη ζωή, την υγεία και την πρόσβαση όλου του λαού στον Πολιτισμό.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο χώρος μας είναι απελπισμένος.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ο. Τ.

Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας

Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΘΒΕ Πάσης Φύσεως Προσωπικού

Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού & Λοιπού Προσωπικού ΕΛΣ

Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού

Σωματείο Τεχνικών Απασχ/νων Σε Ζωντανές Οπτικ/κές Εκδηλώσεις

Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Σωματείο Καθηγητών Χορού

Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό

Σύλλογος Κουκλοπαιχτών Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UNIMA Ελλάς

Ενωση Κινηματογραφιστών Βορείου Ελλάδος

Σύλλογος Μουσικοσυνθετών και ΣτιχουργώνΕλλάδος ”ΑΣΜΑ 450+”

Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών

Δημοφιλή