Καναδάς: «Εκτός ελέγχου» το Οντάριο, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το κλείσιμο τμημάτων της Οττάβας και της Γέφυρας Πρεσβευτής του Ουίνδσορ, ένα κρίσιμο μονοπάτι για το εμπόριο ΗΠΑ-Καναδά.
|
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Καναδός πρωθυπουργός Νταγκ Φορντ κήρυξε το Οντάριο σε κάτασταση έκτακτής ανάγκης καθώς η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου» εξαιτίας της δράσης του αυτοαποκαλούμενου «κονβόι της ελευθερίας».

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε το άνοιγμα των συνόρων (σ.σ. με τις ΗΠΑ). Και στους πολιορκημένους κατοίκους της Οτάβας, τους λέω: θα φροντίσουμε ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε φυσιολογικά τη ζωή σας το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Νταγκ Φορντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ώστε να εκδοθούν σύντομα εντολές με τις οποίες θα ξεκαθαρίζεται ότι «είναι παράνομο και ποινικώς κολάσιμο» να κλείνουν οι δρόμοι και να παρεμποδίζονται η μεταφορά προϊόντων, οι μετακινήσεις των πολιτών και η λειτουργία των υπηρεσιών.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Φορντ υποσχέθηκε επίσης ότι θα ληφθούν και νέα ποινικά μέτρα σε βάρος των διαδηλωτών, όπως πρόστιμα και ενδεχομένως ποινές φυλάκισης σε όσους δεν υπακούσουν τις εντολές της κυβέρνησής του.

Το κλείσιμο τμημάτων της Οττάβας και της Γέφυρας Πρεσβευτής του Ουίνδσορ, ένα κρίσιμο μονοπάτι για το εμπόριο ΗΠΑ-Καναδά.

Οι διαδηλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και ένα χρόνο φυλάκιση και 100.000 δολάρια σε πρόστιμα.

Οι καθημερινές διαδηλώσεις που διοργανώνει το λεγόμενο «κονβόι φορτηγών της Ελευθερίας» επικεντρώνονται στην Οττάβα, όπου οι διαδηλωτές έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες σταθμευμένα φορτηγά για να παραλύσουν τμήματα της πρωτεύουσας για περισσότερες από 10 ημέρες. Οι διαδηλωτές είπαν ότι δεν θα φύγουν μέχρι να αρθούν όλες οι εντολές υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι περιορισμοί για την COVID-19.

Οι διοργανωτές διαμαρτυρίας ζητούν εδώ και εβδομάδες την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Τριντό, αν και τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από τις επαρχιακές κυβερνήσεις.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα