Καναδάς: Το μεσαίο δάχτυλο δεν είναι έγκλημα, είναι δικαίωμα αποφάσισε Ελληνοκαναδός δικαστής

Ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος αποφάσισε ότι μπορεί οι χειρονομίες προς τους γείτονες να είναι μια αγενής κίνηση, αλλά «δεν αποτελούν έγκλημα».
Elena Popova via Getty Images

Το να δείξεις στον γείτονα το μεσαίο σου δάχτυλο μπορεί να μην είναι ευγενικό εκ μέρους σου, αλλά προστατεύεται από το σύνταγμα, αν βέβαια ζεις στον Καναδά.

Η απόφαση «σταθμός» ανακοινώθηκε στο πλαίσιο δίκης για αστική υπόθεση. Ο κατηγορούμενος, Νιλ Έπσταϊν, δάσκαλος και πατέρας δύο παιδιών, συνελήφθη τον Μάιο του 2021 επειδή απείλησε και έκανε τη γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο σε γείτονά του στο Μπίκονσφιλντ του Κεμπέκ, αναφέρει ο Guardian.

Ο Ελληνοκαναδός δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος αθώωσε τον κατηγορούμενο στις 24 Φεβρουαρίου, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του σε ένα κείμενο 26 σελίδων.

«Για να είμαστε απολύτως σαφείς, δεν είναι έγκλημα να δείχνεις το δάχτυλο σε κάποιον», ανέφερε στην απόφασή του με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε αναφερόμενος στον καταστατικό χάρτη δικαιωμάτων και ελευθεριών του Καναδά: «Το να κουνάς το παροιμιώδες πουλί είναι ένα θεόσταλτο, κατοχυρωμένο στον καταστατικό χάρτη δικαίωμα που ανήκει σε κάθε καθαρόαιμο Καναδό» .

Η χειρονομία «μπορεί να μην είναι πολιτισμένη, μπορεί να μην είναι κόσμια, μπορεί να μην είναι ευγενική... ωστόσο, δεν μπορεί να προκαλέσει ποινική ευθύνη», αποφάνθηκε ο Γαλιατσάτος.