ΗΠΑ: Ο στρατός κατέρριψε και δεύτερο μηστηριώδες «αντικείμενο» πάνω από τη λίμνη Χιούρον

Καναδοί πράκτορες αναζητούν τα συντρίμμια ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου που καταρρίφθηκε στην καναδική πλευρά.
Handout . via Reuters

Μετά το περίφημο κινεζικό μπαλόνι, ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα νέο μυστηριώδες ”αντικείμενο” πάνω από τη λίμνη Χιούρον, μετά το συναγερμό σε ΗΠΑ και Καναδά.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα δύο βουλευτές, το αντικείμενο, το τρίτο μέσα σε τρείς ημέρες, και το τέταρτο σχεδόν σε μια εβδομάδα, ”καταρρίφθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Εθνοφρουράς”.

Σε μήνυμά της στο Twitter η Δημοκρατική βουλευτής Ελίσα Σλότκιν από το Μίσιγκαν και ο Ρεπουμπλικανός Τζακ Μπέργκμαν μίλησε για ένα ”αντικείμενο που παροπλίστηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο Reuters ότι ο στρατός κατέρριψε το αντικείμενο, αλλά αρνήθηκαν να πουν εάν έμοιαζε με το μεγάλο λευκό κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4 του μηνός.

″Σπουδαία δουλειά από όλους όσοι πραγματοποίησαν αυτήν την αποστολή”, έγραψε στο Twitter η βουλευτής Ελίσα Σλότκιν, η οποία εκπροσωπεί μια περιοχή στο Μίσιγκαν, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

″Ο αμερικανικός λαός αξίζει πολύ περισσότερες απαντήσεις από αυτές που έχουμε”, έγραψε ο Μπέργκμαν στο Twitter, απηχώντας τα αυξανόμενα ερωτήματα στη χώρα και στους πολιτικούς σχετικά με αυτά τα γεγονότα.

Εν τω μεταξύ, Καναδοί ερευνητές αναζητούν τα συντρίμμια ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου που καταρρίφθηκε από αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από το έδαφος του Γιούκον το Σάββατο. ”Ομάδες αποστολής ανάκτησης βρίσκονται στο σημείο, ψάχνουν να βρουν και να αναλύσουν το αντικείμενο”, δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στους δημοσιογράφους.

Επικοινωνία ΗΠΑ- Κίνα για το μπαλόνι

Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την Κίνα προκειμένου να ανοίξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες για το «κατασκοπευτικό» μπαλόνι, όπως το χατακτηρίζει η Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως «έγιναν επαφές με την Κίνα για το ζήτημα του μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο ύψος», ενώ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του μετά την κατάρριψή του από καταδιωκτικό F-22, έπειτα από ημέρες που πέταγε εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.

Το αίτημα έμεινε αρχικά ανικανοποίητο: το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον να καταρρίψει αυτό που χαρακτήρισε αερόστατο που χρησιμοποιείτο για επιστημονικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς».

«Αυτή η ανεύθυνη και λαθεμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κινεζικού πολιτικού αερόστατου, κάτι που αντίκειταιστις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή