Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κατασκοπευτικό το κινεζικό μπαλόνι, έφερε κεραίες παρακολούθησης

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αεροπλάνα U-2 επιβεβαιώνουν την παρουσία εξοπλισμού για την καταγραφή επικοινωνιών».
Anadolu Agency via Getty Images

Κατασκοπευτικό χαρακτηρίζει το κινεζικό αερόστατο που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ για οκτώ ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι έφερε «πολλαπλές κεραίες» ικανές να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες σημάτων.

Τις αποκαλύψεις έκανε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος υποστήριξε πως ο κατασκευαστής του αερόστατου διατηρεί στενούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό τον οποίο και προμηθεύει.

Κι ενώ η Κίνα καταδίκασε τις ΗΠΑ για την καταστροφή του «μετεωρολογικού αερόστατου«, όπως το χαρακτήρισε, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα αερόστατο που μετέφερε προηγμένο εξοπλισμό για την καταγραφή επικοινωνιών.

Συγγεκριμένα υποστήριξε πως από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αεροπλάνα U-2 σε μεγάλο υψόμετρο, επιβεβαιώνουν την παρουσία του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των «πολλαπλών κεραιών, ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν ευαίσθητες επικοινωνίες».

Όπως ανέφερε, διέθετε ακόμη «ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγουν την απαιτούμενη ισχύ που χρειάζεται για να λειτουργήσουν οι πολλαπλοί ενεργοί αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης ενώ ο εξοπλισμός του δεν έχει καμία σχέση με αυτόν των μετεωρολογικών μπαλονιών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ακόμη, οτι τα κινεζικά αερόστατα αποτελούν μέρος ενός στόλου «που αναπτύχθηκε για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιτήρησης που ελέγχονται απευθείας από το στρατό».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διερευνήσουν επίσης τη λήψη μέτρων εναντίον οντοτήτων που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό και βοήθησαν στην είσοδο και παραμονή του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Οι κεραίες των ΗΠΑ ωστόσο θα είναι πλέον στραμένες προς την Κίνα και θα επιτηρούν κάθε της κίνηση που «θα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια τόσο της ίδιας όσο και των συμμάχων και εταίρων της» συμπληρώνει ο αξιωματούχος.

Κι άλλα μπαλόνια επί προεδρίας Τραμπ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου στρατηγό Πατ Ράιντερ, οι ΗΠΑ μελετούν εδώ και χρόνια τα κινεζικά αερόστατα και έχουν συγκεντρώσει εκτενείς πληροφορίες μέσα στα χρόνια γεγονός που κάνει ευκολότερο τον εντοπισμό τους..

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη, ότι πολλά κινεζικά αερόστατα έχουν πετάξει και στο παρελθόν πάνω από αμερικανικό έδαφος κυρίως στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και άλλη μία φορά, τα τελευταία δύο χρόνια της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Ράιντερ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδρομές αυτών των πτήσεων ή άλλες πληροφορίες, αλλά υποστήριξε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση έχει στοιχεία πως πολλά από αυτά τα μπαλόνια ήταν κινεζικά κατασκοπευτικά μεγάλου υψομέτρου, που κατέγραφαν στρατηγικές τοποθεσίες και βάσεις στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες».

Πληροφορίες από CNBC

Δημοφιλή