ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι ανήκε σε έναν στόλο που έχει πετάξει πάνω από 5 ηπείρους

Συνεχίζεται το περίεργο «θρίλερ» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Randall Hill via Reuters

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε πως οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει δεκάδες χώρες για ένα κινεζικό πρόγραμμα με στόλο μπαλονιών, για το οποίο αξιωματούχοι λένε ότι έχει υπάρξει ενεργό πάνω από πέντε ηπείρους. «Οι ΗΠΑ δεν ήταν ο μόνος στόχος» είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, το κινεζικό μπαλόνι, που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, εντασσόταν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα παρακολούθησης που λειτουργεί η Κίνα εδώ και χρόνια. Όταν παρόμοια μπαλόνια είχαν περάσει πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ σε τέσσερις περιπτώσεις επί Τραμπ και Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δεν τα είχαν ταυτοποιήσει άμεσα ως κινεζικά μπαλόνια παρακολούθησης, είπε ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, περαιτέρω ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα πως εντάσσονταν στο πλαίσιο κινεζικών κατασκοπευτικών προσπαθειών- συμπληρώνοντας πως είχαν πετάξει μπαλόνια πάνω από περιοχές που «θα ενδιέφεραν τους Κινέζους».

Το πολεμικό ναυτικό και η ακτοφυλακή των ΗΠΑ καταβάλλουν ακόμα προσπάθειες για την ανάσυρση τμημάτων του μπαλονιού ώστε να αναλυθούν. Η Κίνα ισχυρίζεται πως σκοπός του ήταν οι μετεωρολογικές έρευνες και αποδοκίμασαν την κατάρριψή του από τις ΗΠΑ. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν ήταν για πολιτικούς σκοπούς...είμαστε 100% ξεκάθαροι ως προς αυτό» είπε ο Ράιντερ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ συμφώνησε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ως προς τη φύση της κινεζικής απειλής, λέγοντας πως το συμβάν «επιβεβαιώνει ένα μοτίβο κινεζικής συμπεριφοράς» και σημειώνοτνας πως το Πεκίνο έχει επενδύσει σε νέες στρατιωτικές δυνατότητες, περιλαμβανομένων διαφορετικών τύπων πλατφορμών παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών. «Έχουμε δει επίσης αυξημένες δραστηριότητες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωση περίπου 150 ξένους διπλωμάτες ανά 40 πρεσβείες, είπε αξιωματούχος των ΗΠΑ, ενώ στο Πεκίνο η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε ξένους διπλωμάτες τη Δευτέρα και την Τρίτη για να παρουσιάσει τα αμερικανικά ευρήματα.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή