Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει την κατάρριψή του.
A view of what is believed to be a suspected Chinese spy balloon when it was shot down, seen from Holden Beach, U.S., February 4, 2023. REUTERS/Allison Joyce
A view of what is believed to be a suspected Chinese spy balloon when it was shot down, seen from Holden Beach, U.S., February 4, 2023. REUTERS/Allison Joyce
ALLISON JOYCE via REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν τελικά το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καθώς αιωρούταν πάνω από τα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters και αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Κατά αυτόν τον τρόπο μπήκε τέλος σ′ ένα δραματικό σήριαλ κατασκοπείας που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα στρατιωτικό σχέδιο για την κατάρριψη του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς νωρίτερα η κυβέρνηση διέταξε τη διακοπή των πτήσεων γύρω από την ακτή της Νότιας Καρολίνας λόγω, όπως αποκάλεσε, μια άγνωστης «παραβίασης της εθνικής ασφάλειας».

Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το υπουργείο Αμύνης διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.

Νωρίτερα, ένας φωτογράφος του Reuters είπε ότι το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε πάνω από τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Ένα ρεύμα εκτοξεύτξκε απ′ ένα μαχητικό τζετ, χτύπησε το μπαλόνι αλλά δεν υπήρξε έκρηξη, ανέφερε ο φωτογράφος. Τότε αυτό άρχισε να πέφτει, πρόσθεσε ο φωτογράφος.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι έδωσε εντολή την Τετάρτη να καταρριφθεί το κινεζικό αερόστατο μόλις εντοπίστηκε πάνω από τις ακτές των ΗΠΑ.

«Διέταξα το Πεντάγωνο να το καταρρίψει την Τετάρτη το συντομότερο δυνατό [για ασφάλεια]…Μου είπαν, ας περιμένουμε το πιο ασφαλές μέρος για να το κάνουμε. Το έριξαν με επιτυχία».

Πηγή: Reuters-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP