Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca στην Ελλάδα

Ολα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους 30-34 ετών από το ερχόμενο Σάββατο.
NurPhoto via Getty Images

«Η Επιτροπή (σ.σ. των Ειδικών) κρίνει ότι το όφελος του εμβολίου [της AstraZeneca κατά του κορονοϊού] υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Οπως τόνισε, πέντε άνθρωποι - τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας - εμφάνισαν περιστατικά θρομβώσεων αφότου εμβολιάστηκαν με τον σκεύασμα της AstraZeneca. Από αυτούς ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται, ενώ μια γυναίκα κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Και τα 4 εμβόλια, διευκρίνισε, είναι διαθέσιμα για όλους ενώ η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης να γίνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποίησε ότι ανοίγει το Σάββατο 29 Μαΐου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια.

Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών και μέχρι το μεσημέρι είχαν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού, που αντιστοιχούν σε 51.000 πολίτες. Πρόσθεσε ότι σήμερα θα ξεπεραστούν οι 5.2 εκατ. εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύμφωνα με την επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.775 την ημέρα, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων φτάνει στα 37 έτη. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.838, υποχωρώντας σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ολες οι περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή μείωση κρουσμάτων.