Κατηγορηματική καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία από τα «περισσότερα μέλη» της G20

Ζητείται απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.
.
.
WILLY KURNIAWAN via REUTERS

Ηγέτες των χωρών της G20 καταδίκασαν την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία «με κατηγορηματικό τρόπο» (in the strongest terms) την Τετάρτη, απαιτώντας την απόσυρση άνευ όρων των ρωσικών δυνάμεων σε μια διακήρυξη που υιοθετήθηκε στο τέλος της διήμερης συνόδου.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν επίσης να κινηθούν με προσοχή ως προς τα επιτόκια για να αποφύγουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις και προειδοποίησαν για «αυξημένη αστάθεια» στις κινήσεις περί συναλλαγμάτων- μα ήταν η Ουκρανία που κυριάρχησε στη σύνοδο στο Μπαλί.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν κατηγορηματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρεται στη διακήρυξη, υποδεικνύοντας πως η Ρωσία, η οποία είναι μέλος της G20, ήταν αντίθετη στη διατύπωση. Ασαφές είναι τι θέσεις έλαβαν η Κίνα και η Ινδία, που απείχαν από παρόμοιο ψήφισμα του ΟΗΕ τον Μάρτιο.

Ωστόσο τουλάχιστον τρεις διπλωμάτες είπαν ότι η διακήρυξη, στην οποία αναγνωρίζεται πως «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων» υιοθετήθηκε ομόφωνα. «Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη» αναφέρεται επίσης.

«Είναι απαραίτητο να τηρείται το διεθνές δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία όλων των σκοπών και αξιών που διατυπώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Νωρίτερα υπήρξε διαταραχή στο πρόγραμμα της ημέρας λόγω έκτακτης συνάντησης για να συζητηθούν αναφορές περί πυραύλου σε πολωνικό έδαφος κοντά στην Ουκρανία την Τρίτη και του θανάτου δύο ανθρώπων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε μετά τη συνάντηση πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ διερευνούσαν την έκρηξη, μα οι αρχικές πληροφορίες υποδείκνυαν πως ενδεχομένως να μην προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε πει ότι πύραυλος σκότωσε δύο άτομα στην ανατολική Πολωνία, κοντά στην Ουκρανία, και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις αφού η Ρωσία αρνήθηκε κάθε ευθύνη.

Με πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα