Αυτά είναι τα εγκληματικά λάθη στο ντους που κοστίζουν πολύ ακριβά στα μαλλιά μας

Επειδή όταν είναι βρεγμένα βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη κατάσταση.
Sol de Zuasnabar Brebbia via Getty Images

Αν παρατηρούμε άφθονες τρίχες να πέφτουν στο ντους, στο μαξιλάρι ή στη βούρτσα των μαλλιών μας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάνουμε περισσότερα μαλλιά από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ο μέσος άνθρωπος χάνει από πενήντα έως εκατό τρίχες την ημέρα, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και συντελούνται οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές. Πέρα από την ηλικία ωστόσο, ουσιαστικός παράγοντας που ευθύνεται για την τριχόπτωση είναι και το στρες.

Ωστόσο, τριχόπτωση από τριχόπτωση διαφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις για παράδειγμα, η ανάπτυξη της τρίχας σταματά εντελώς. Συνήθεις αιτίες του συγκεκριμένου είδους τριχόπτωσης αποτελούν η κληρονομικότητα, το αδύναμο ανοσοποιητικό, ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, κάποια χτενίσματα και τα βαριά προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το στάιλινγκ των μαλλιών.

Πολύ σημαντική ωστόσο είναι και η συμπεριφορά μας απέναντι στα μαλλιά την κρίσιμη ώρα του ντους. Οι συνήθειες μας στο λούσιμο έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, ειδικά στην περίπτωση που παρατηρούμε έντονη τριχόπτωση ή αραίωση.

Όταν είναι βρεγμένα, τα μαλλιά μας είναι στην πλέον ευάλωτη κατάσταση. Επομένως οι συνήθειες μας στο ντους θα πρέπει να είναι μελετημένες έτσι ώστε διασφαλίσουμε τη μικρότερη δυνατή φθορά των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Τα μεγαλύτερα σφάλματα σύμφωνα με τους ειδικούς και πώς θα τα αποφύγουμε

Το υπερβολικά ζεστό νερό

Η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία του νερού απειλεί να φθείρει και να σπάσει τα μαλλιά μας. Ομοίως και η θερμότητα που διαχέεται από το πιστολάκι ή το σίδερο ισιώματος.

Το ζεστό νερό πέρα από την τρίχα μπορεί επίσης να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας ξηρότητα και ερεθισμούς στους θύλακες των τριχών, προειδοποιεί ο Γουίλιαμ Γκάουνιτζ, πιστοποιημένος τριχολόγος και ιδρυτής της Advanced Trichology.

«Το τριχωτό της κεφαλής, ακριβώς όπως το δέρμα ή το έντερό μας, διατηρεί μια πολύ λεπτή ισορροπία βακτηρίων και μυκήτων. Το καυτό νερό διαταράσσει αυτή την ισορροπία, με κίνδυνο τα ανθυγιεινά βακτήρια και οι μύκητες να αναπτυχθούν με υψηλούς ρυθμούς, οδηγώντας σε φλεγμονή, πιτυρίδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και υπερβολικά ξηρό ή υπερβολικά λιπαρό τριχωτό της κεφαλής. Το δροσερό νερό αντιθέτως, βοηθά στη στεγανοποίηση του στρώματος της επιδερμίδας και προσφέρει λάμψη και στιλπνότητα», προσθέτει ο ειδικός.

Το πολύ συχνό λούσιμο

Τα σαμπουάν περιέχουν χημικά και συντηρητικά που ενώ ναι μεν καθαρίζουν τα μαλλιά μας, όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά συχνά ερεθίζουν και σταδιακά καταστρέφουν τους θύλακες των τριχών. Επομένως ιδίως καθώς μεγαλώνουμε, και το τριχωτό της κεφαλής παράγει λιγότερη λιπαρότητα, καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολικά συχνή χρήση σαμπουάν. Το λούσιμο δύο φορές την εβδομάδα είναι σίγουρα αρκετό για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας καθαρά και υγιή, Το συχνότερο λούσιμο προκαλεί προβλήματα, όπως ξηρότητα, λιπαρότητα και φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε ήπια αραίωση.

Εφαρμόζουμε το σαμπουάν στις άκρες των μαλλιών

Πέρα από το πολύ συχνά λούσιμο, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να βάζουμε σαμπουάν σε εντελώς λάθος σημεία των μαλλιών. Το σαμπουάν δεν συνιστάται να εφαρμόζεται στις άκρες των μαλλιών, καθώς αν δεν εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής, δεν έχουμε επιτύχει σωστό καθαρισμό.

Κατά την εφαρμογή της μαλακτικής ωστόσο, ισχύει ο αντίθετος κανόνας. Το κοντίσιονερ θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις άκρες των μαλλιών. Ειδάλλως ενδέχεται να συσσωρευτεί σμήγμα στη ρίζα των μαλλιών.

Εν ολίγοις, εφαρμόζουμε το σαμπουάν αυστηρά στη ρίζα και τη μαλακτική αυστηρά στις άκτες των μαλλιών. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσουμε τη ρυπαρότητα.

Χρησιμοποιoύμε βαριές βαμβακερές πετσέτες

Οι περισσότεροι τείνουμε να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με βαμβακερή πετσέτα, τρίβοντας τις τρίχες μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια η πετσέτα να απορροφήσει την υγρασία. Ωστόσο, η τριβή επιδρά αρνητικά στα μαλλιά, που όπως προείπαμε, όταν είναι βρεγμένα τείνουν να είναι και πιο αδύναμα.

Συν τοις άλλοις, οι βαμβακερές πετσέτες ασκούν πίεση στα στρώματα της επιδερμίδας και στους θύλακες της τρίχας, προκαλώντας από σπάσιμο μέχρι αραίωση.

Η χρήση μιας πετσέτας από μικροΐνες προλαμβάνει την τριχόπτωση ή την αραίωση, καθώς δεν αφυδατώνει εντελώς τα μαλλιά και τους επιτρέπει να στεγνώσουν ελαφρώς στον αέρα. Ακόμη, μεγάλη σημασία έχει να πλένουμε τακτικά την πετσέτα μας, μια με δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να προστατεύσουμε το τριχωτό της κεφαλής από μυκητιασικές και παρασιτικές λοιμώξεις.