Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε ντους όταν έχει καταιγίδα

... και μερικές εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες.
Christoph Wagner via Getty Images

Τα δέντρα αρχίζουν να ταλαντεύονται, ο ουρανός σκοτεινιάζει και ξαφνικά τον ακούμε — τον μακρινό ήχο της βροντής. Αυτό είναι το σύνθημα ότι ο πιθανός κίνδυνος είναι καθ′ οδόν. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να απέχει 10 μίλια (16.093 χιλιόμετρα) από εμάς, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ας μην αγνοήσουμε αυτόν τον ήχο, γιατί όπου υπάρχει βροντή υπάρχει κεραυνός και ο κεραυνός μπορεί να σκοτώσει ή να ακρωτηριάσει με τρόπους που δεν θα το περιμέναμε. Αυτό περιλαμβάνει όταν κάνουμε ντους, πλενόμαστε, ή ακόμα και όταν πλένουμε πιάτα.

Δεδομένου ότι ο κεραυνός μπορεί να ταξιδέψει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων «είναι καλύτερο να αποφεύγουμε γενικά το νερό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ας μην κάνουμε ντους, ας μην κάνουμε μπάνιο, πλένουμε πιάτα ή πλένουμε τα χέρια μας», σημειώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος αστραπής να ταξιδεύει μέσω υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί να είναι μικρότερος με πλαστικούς σωλήνες παρά με μεταλλικούς σωλήνες», προσθέτουν τα Κέντρα. «Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγουμε οποιαδήποτε επαφή με υδραυλικά και τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας για να μειώσουμε τον κίνδυνο να χτυπηθούμε από τον κεραυνό.

Αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος όταν είμαστε μέσα. Ας μείνουμε μακριά από βεράντες και μπαλκόνια, ας μην πλησιάζουμε σε παράθυρα και πόρτες κι ας «ΜΗΝ ξαπλώνουμε σε τσιμεντένια πατώματα ή ακουμπάμε σε τοίχους από μπετόν», αναφέρει η ίδια υπηρεσία.

Επίσης, «ας ΜΗΝ χρησιμοποιούμε οτιδήποτε συνδεδεμένο σε ηλεκτρική πρίζα, όπως υπολογιστές ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό», σύμφωνα πάντα με το CDC. «Ας μείνουμε μακριά από ενσύρματα τηλέφωνα. Τα κινητά τηλέφωνα και τα ασύρματα τηλέφωνα είναι ασφαλή… εάν δεν είναι συνδεδεμένα σε πρίζα μέσω φορτιστή».

Πιο ζεστό από την επιφάνεια του ήλιου

1. Τι είναι ο κεραυνός;

Ως κεραυνός ορίζεται η ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή ένας γιγαντιαίος σπινθήρας, που παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αποτελεί τη φυσική διαδικασία απομάκρυνσης του ηλεκτρικού φορτίου από τα καταιγιδοφόρα νέφη, τα οποία φορτίζονται μέσω των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των εκατομμυρίων σωματιδίων πάγου (παγοκρύσταλλοι, χαλάζι) που περιέχουν. Το τελικό αποτέλεσμα των συγκρούσεων είναι η εμφάνιση θετικού φορτίου στην κορυφή των νεφών και αρνητικού στη βάση τους. Κατ’ αντιστοιχία, στο έδαφος κάτω από τη βάση των νεφών εμφανίζεται θετικό φορτίο. Όταν η διαφορά δυναμικού μεταξύ της αρνητικά φορτισμένης βάσης των νεφών και του θετικά φορτισμένου εδάφους ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο, προκαλείται ηλεκτρική εκκένωση και εκδηλώνεται ο κεραυνός.

Ο κεραυνός μπορεί να σκοτώσει με πολλούς τρόπους. Ένα άμεσο χτύπημα είναι τις περισσότερες φορές θανατηφόρο, λένε τα Κέντρα, αλλά τραυματισμοί όπως αμβλύ τραύμα, δερματικές βλάβες και εγκαύματα, καθώς και τραυματισμοί στον εγκέφαλο, τους μυς και τα μάτια μπορεί να προκληθούν από την επαφή ενός αυτοκινήτου ή μεταλλικού αντικειμένου που χτυπήθηκε από κεραυνό. Το ρεύμα μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσω του εδάφους, να αναπηδήσει από ένα άτομο ή ένα αντικείμενο ή ακόμα και να αναρριχηθεί από αντικείμενα κοντά στο έδαφος.

Μπορούμε να υπολογίσουμε την απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τον κεραυνό, αλλά ας το κάνουμε από ένα ασφαλές μέρος, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ...

Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται έξω, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το απόγευμα και το βράδυ, σύμφωνα με τα Κέντρα. Περίπου 180 άνθρωποι ετησίως τραυματίζονται από κεραυνό και το 10% των ανθρώπων που χτυπιούνται από κεραυνό πεθαίνουν κάθε χρόνο...

Αν βρεθούμε έξω, ας «ΜΗΝ ξαπλώσουμε στο έδαφος. Ο κεραυνός προκαλεί ηλεκτρικά ρεύματα κατά μήκος της επιφάνειας του εδάφους που μπορεί να είναι θανατηφόρα περισσότερα από 100 πόδια (30,5 μέτρα) μακριά. Ας μπούμε σε ένα ασφαλές μέρος, κανένα μέρος έξω δεν είναι ασφαλές», καταλήγουν οι άνθρωποι στα Κέντρα.

«Ας αποφύγουμε ο,τιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο να μας χτυπήσει κεραυνός, όπως το να βρισκόμαστε κοντά ή κάτω από ψηλά δέντρα. Εάν δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια στον ορίζοντα, ας σκύψουμε (κι ας βρεθούμε) σε μια στάση που μοιάζει με μπάλα: ας έχουμε τα πόδια μας ενωμένα, ας καμπυλώσουμε, ας κρύψουμε το κεφάλι μας, κι ας καλύψουμε τα αυτιά μας. Αλλά, ας θυμηθούμε, αυτή είναι η τελευταία λύση. Ας αναζητήσουμε ασφαλές καταφύγιο πρώτα».

ΠΗΓΗ: cnn.com