Κεντάκι: Οι αρχές «χτυπούν» με ρεύμα κοπάδια κυπρίνων λόγω του υπερπληθυσμού τους

Χιλιάδες μεγάλα ψάρια πετάγονται πάνω από το νερό.

Το Κεντάκι χρησιμοποιεί ειδικά σκάφη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κυπρίνων που εισβάλλουν στην Αμερική από την Ασία.

Για να δείξει πόσο σοβαρό είναι το θέμα, το Τμήμα Αλιείας και Αγριας Ζωής χρησιμοποίησε πλοιάρια, που ηλεκτρίζουν το νερό ώστε να αναισθητοποιήσουν τους κυπρίνους. Τα ψάρια που τινάζονται από το ρεύμα και επιπλέουν στην επιφάνεια συλλέγονται και υποβάλλονται σε μετρήσεις.

Το επίμαχο βίντεο δείχνει αμέτρητα ψάρια να πηδούν πάνω από το νερό, αφού το σκάφος τα διαπέρασε με ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του νερού στο φράγμα Μπάρκλεϊ την περασμένη Τρίτη.

Η αναισθητοποίηση των ψαριών με ηλεκτρική ενέργεια είναι μια κοινή πρακτική όταν πρόκειται για την καταμέτρηση του πληθυσμού ή την παρακολούθησή τους, εξήγησαν οι αρμόδιες αρχές.

Η αναισθητοποίηση δεν σκοτώνει τα ψάρια, μόνο τους προκαλεί προσωρινά σοκ, ώστε να μπορούν να μετρηθούν ή να πιαστούν. «Το κάνουμε απλά για να δώσουμε στους ανθρώπους μια ιδέα για τον αριθμό των ψαριών με τον οποίον έχουμε να κάνουμε κάτω από το φράγμα. Συλλέγουμε και προσπαθούμε να τα διανείμουμε στους αγοραστές», δήλωσε ο Ρον Μπρούκς, διευθυντής του τμήματος αλιείας.

Πώς εισέβαλε ο ασιατικός κυπρίνος στις ΗΠΑ

Οι ασιατικοί κυπρίνοι είναι ένα χωροκατακτητικό ψάρι που εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους εκτροφείς γατόψαρων τη δεκαετία του ’70.

Εκτοτε έχουν κατακλύσει τις πλωτές οδούς κατά μήκος της λεκάνης απορροής του Μισισιπή και των ποταμών του Ιλλινόις και του Μισσούρι.

Οι πληθυσμοί των κυπρίνων αυξάνονται με ταχύ ρυθμό και το φαγητό που καταναλώνουν μειώνει την ποσότητα τροφής για άλλα ψάρια στο οικοσύστημα.

Τα τέσσερα είδη κυπρίνων προέρχονται από την Ασία και ζυγίζουν κατά μέσο όρο 8 έως 10 κιλά αλλά ποικίλουν σε μέγεθος.

Οι κυπρίνοι είναι ευαίσθητοι στο θόρυβο, οπότε όταν ένας κινητήρας βάρκας διαταράσσει το νερό, τα ψάρια βγαίνουν πάνω από το νερό. Ο ασημένιος κυπρίνος μπορεί να πηδήσει μέχρι και 3 μέτρα.

Τα μεγαλύτερα ψάρια φημίζονται για τις βλάβες που προκαλούν στα αλιευτικά σκάφη, σπάζοντας εξοπλισμό τους ή ακόμη και τραυματίζοντας τα μέλη του πληρώματος.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή