«Κι εμείς είμαστε στρέιτ αλλά δεν βγήκαμε να παρελάσουμε κιόλας»

«Εμένα δεν με ενοχλούν οι γκέι, αρκεί να μην προκαλούν»
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Σήμερα το απόγευμα στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας το Athens Pride, η κορύφωση μιας σειράς εικαστικών εκθέσεων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών, που σήκωσε αυλαία στις 17 Μαΐου. Μέσα από όλα αυτά τα ευφάνταστα events, η ΛΟΑΤ+ προσπαθεί κάθε χρόνο να μας φέρει σε επαφή με ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα και τους διάφορους όρους που για πολλούς ανάμεσά μας παραμένουν μέχρι στιγμής κάπως ασαφείς.

Ως παρέλαση υπερηφάνειας, pride parade ή σκέτο pride ορίζεται ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει από απλές συγκεντρώσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μέχρι παρελάσεις με άρματα και ξέφρενα πάρτι. Στόχος των δράσεων είναι η ενδυνάμωση της ΛΟΑΤ+ ή LGBTQ κοινότητας. Του συνόλου δηλαδή των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, queer ή διαφυλικών ατόμων και οποιουδήποτε ανάμεσά μας επιθυμεί να είναι κομμάτι αυτού του τεράστιου κινήματος.

Και ενώ θεωρώ λογικό να μπερδευόμαστε ακόμη με ορισμούς όπως transgender, cisgender και διάφορες άλλες έννοιες που δημιουργήθηκαν για να περιγράψουν τον τρόπο που επιθυμούν να υπάρξουν ορισμένοι άνθρωποι μέσα στη σεξουαλικότητά τους, δεν θεωρώ λογικό να μην καταλαβαίνουμε τι νόημα έχουν όλα αυτά.

Αυτός είναι και ο λόγος που μου φαίνεται αστείο και ταυτόχρονα τραγικό να εκστομίζει κανείς σήμερα απόψεις όπως «Και επειδή είναι γκέι πρέπει να παρελάσουν; Τότε να παρελάσουμε και εμείς οι στρέιτ» ή «Εμένα δεν με ενοχλούν όλοι αυτοί, αρκεί να μην προκαλούν».

Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα.

«Και γιατί να μην παρελαύνουμε μια φορά το χρόνο και εμείς οι στρέιτ;»

  • Γιατί εμείς δεν χρειάζεται να κατεβαίνουμε σε πορείες για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στον γάμο με το ταίρι μας.
  • Γιατί για εμάς είναι πιο απλό να υιοθετήσουμε ένα παιδί.
  • Γιατί κανείς δεν θα μας κοιτάζει περίεργα όταν θα το πηγαίνουμε βόλτα με τον/τη σύντροφό μας.
  • Γιατί ποτέ δεν μας απαγορεύτηκε να δώσουμε αίμα επειδή είμαστε στρέιτ.
  • Γιατί κανείς δεν μας στοχοποιεί εξαιτίας των σεξουαλικών μας προτιμήσεων.
  • Γιατί δεν χρειάστηκε να κρύψουμε από τους ίδιους μας τους γονείς το ενδιαφέρον μας για το άλλο φύλο.
  • Γιατί δεν το πολυσκεφτόμαστε προτού πιάσουμε το χέρι του/της συντρόφου μας σε δημόσιο χώρο.
  • Γιατί δεν φοβόμαστε να τρέξουμε επάνω στο ταίρι μας και να δώσουμε ένα παθιασμένο φιλί στη μέση του δρόμου.
  • Για τόσα ακόμη δικαιώματα που όταν είναι κανείς στρέιτ, είναι κατοχυρωμένα από τη γέννησή του.

«Εντάξει όλα αυτά, αλλά μερικές φορές παραείναι προκλητικοί στο ντύσιμο»

Πράγματι στο Pride θα δει κανείς κώδικες ένδυσης ασυνήθιστους, πολύχρωμους, μοναδικούς. Όμως, όταν επί σειρά αιώνων έχουμε επιβάλει σε μια μερίδα ανθρώπων τη σιωπή, είναι λογικό μόλις αρχίσει να βρίσκει και πάλι τη μιλιά της, να βιάζεται να τα πει, να τα φωνάξει, να τα καταγγείλει, να τα φορέσει όλα μαζί. Όλα όσα για τους στρέιτ θεωρούνται αυτονόητα, αλλά για την LGBT+ απαιτούν τρομακτικό αγώνα.

Και άλλωστε το Athens Pride δεν κάνει διακρίσεις. Δεν είναι του στυλ του. Οπότε και στρέιτ να είσαι, μπορείς άνετα να πας κι εσύ!

Δημοφιλή